Lezingenserie over interdisciplinaire samenwerking in de kunsten

Complexe vraagstukken in onze geglobaliseerde en technologische samenleving vragen om interdisciplinaire samenwerking. Ook kunstenaars werken steeds vaker samen, met elkaar of met experts uit andere vakgebieden. De uitwisseling tussen disciplines is een belangrijke manier om de eigen artistieke praktijk te vernieuwen.
In de lezingenserie Multi/Cross/Inter/Trans onderzoeken verschillende sprekers in hoe interdisciplinaire praktijken een inspiratiebron kunnen vormen voor innovatie van het kunstonderwijs. In de reeks worden vijf inspirerende interdisciplinaire praktijken op het snijvlak van kunst, wetenschap en technologie gepresenteerd. De serie richt zich primair op studenten van de AHK, maar is gratis toegankelijk voor alle belangstellenden.

De vragen die de sprekers opwerpen vormen het startpunt voor een herbezinning op de leerinhouden van het kunstonderwijs in de 21e eeuw en bieden inspiratie voor makers en educatoren. De sprekers gaan onder andere in op hoe de relatie tussen mens en natuur op een nieuwe manier gezien kan worden, hoe we de (toekomstige) invloed van technologie op de mens bevragen en hoe kunst de democratie kan verdedigen en een tegengeluid kan bieden voor post-truth politics.
De vijf lezingen vinden plaats op dinsdagen van 18.00 tot 19.30 uur en worden georganiseerd door de Breitner Academie en het lectoraat Kunsteducatie. Meer informatie over Shadow Channel op 14 november.

Programma

datum spreker(s) onderwerp
dinsdag 14-11-17 Juha van ’t Zelfde Startte afgelopen najaar Shadow Channel, een tijdelijke master bij Sandberg voor film, design en propaganda. Tevens verbonden aan Sonic Acts en oprichter van Progress Bar.
     
dinsdag 12-09-17 Talita Groenendijk, Emiel Heijnen, Michiel Koelink (AHK) en Lotte Vergouwen (New Business Director bij IJsfontein) Hoe kunnen interdisciplinaire werkpraktijken dienen als inspiratiebron voor de vernieuwing van het 21ste-eeuwse kunstonderwijs?
dinsdag 26-09-17 Binkbeats Percussionist, multi-instrumentalist en producer Frank Wienk Welke uitdagingen komt hij tegen in deze verschillende muzikale werelden en wat leveren zijn cross-overs hem op? Welke kansen bieden online media? En hoe kunnen kunstopleidingen hun studenten voorbereiden op deze nieuwe werkpraktijk?
dinsdag 10-10-17 Hendrik Jan Grievink, designer bij Next Nature Network Next Nature Network is een internationaal platform dat debatten initieert over de fusie van natuur en technologie. Bekende projecten zijn o.a. Rayfish Footwear (biocustomized sneakers), Nano Supermarkt (50 producten uit de toekomst) en Het modulaire lichaam (een online science-fictionverhaal). www.nextnature.net
dinsdag 31-10-17 Lotte van den Berg en Daan ’t Sas Ontwierpen met Building Conversation een performatieve gespreksvorm en doen speculatief onderzoek naar de oprichting van een Parlement van de Dingen. www.buildingconversation.nl
     

Locatie

Overhoeksplein 2, 1031 KS Amsterdam
T +31(0)20 527 7220
E breitner@ahk.nl 

Delen