Symposium over curatorschap in het Basisburo

Gepubliceerd op

De positie van de curator is dubbelzinnig: enerzijds heeft hij een opvoedende rol en artistieke ambities, anderzijds wil hij aansluiten bij de vraag van de markt. Tijdens het symposium Overdracht = Kunst = Curatorschap zal worden ingegaan op de frictie tussen tentoonstellingsmaken en overdracht.

vrijdag 5 maart 2010, 15.00 uur, Basisburo

De positie van de curator is dubbelzinnig: enerzijds heeft hij een opvoedende rol en artistieke ambities, anderzijds wil hij aansluiten bij de vraag van de markt. Tijdens het symposium Overdracht = Kunst = Curatorschap zal worden ingegaan op de frictie tussen tentoonstellingsmaken en overdracht.

Vier curatoren maken voorafgaand aan het symposium samen met studenten van de Academie voor Beeldende Vorming, de Reinwardt Academie en de Gerrit Rietveld Academie ontwerpvoorstellen voor een presentatie. Een panel kiest tijdens het symposium het beste voorstel. Dat zal vervolgens worden uitgevoerd op Art Amsterdam 2010, de grootste beurs voor hedendaagse kunst in Nederland.

De deelnemende curatoren zijn:

  • Jan van Woensel, bekend van zijn gewaagde tentoonstellingen in de Verenigde Staten;
  • Maaike Gouwenberg, van het platform If I Can't Dance I Don't Want To Be Part Of Your Revolution;
  • Theo Tegelaers, curator bij de Stichting Kunst en Openbare Ruimte (SKOR); 
  • Bregje van Woensel, kunst- en cultuurhistoricus en conservator;
  • Erica van Buchem, museoloog en projectleider presentatie Museum Boijmans van Beuningen.

Ook geven beeldend kunstenaars Jonas Staal en David Bade, kunsthistorica Nancy Hofmann en directeur van kunstruimte W139 Gijs Frieling hun visie op curatorschap. Het symposium wordt vormgegeven door kunstenaar Martijn Engelbregt in samenwerking met Design lab van de Gerrit Rietveld Academie. Moderator is Jan van den Berg van theater Adhoc.

Tijd en locatie
Vrijdag 5 maart 2010
15.00 uur, Basisburo, Tolstraat 129, Amsterdam
Toegang gratis, reserveren verplicht.

Programma

Aanmelden is helaas niet meer mogelijk, het symposium is vol.

Delen