‘Ik werk op een natural high energy’ - studente Marga van Oers vertelt over haar bedrijf StoryTiles

Gepubliceerd op

Beeldend kunstenaar Marga van Oers (1986) studeert af aan de opleiding Docent beeldende kunst en vormgeving. Marga volgde haar opleiding in deeltijd, waardoor ze daarnaast tijd had voor het opzetten van haar eigen bedrijf StoryTiles. Hiervoor ontwerpt ze kunstzinnige miniatuurverhalen die worden afgebakken op Hollandse tegeltjes.

Beeldend kunstenaar Marga van Oers (1986) studeert af aan de opleiding Docent beeldende kunst en vormgeving. Marga volgde haar opleiding in deeltijd, waardoor ze daarnaast tijd had voor het opzetten van haar eigen bedrijf StoryTiles. Hiervoor ontwerpt ze kunstzinnige miniatuurverhalen die worden afgebakken op Hollandse tegeltjes.

Marga: “Mijn oma had een kist vol Hollandse Witjes op zolder staan: oude tegels, die worden gemaakt sinds de 16e eeuw, met unieke kleuren en imperfecties. Het leek me leuk om daar iets mee te doen. Ik geef de tegels een nieuw verhaal mee door er iets aan toe te voegen. Alles komt samen in dit idee: mijn liefde voor werken met keramiek en het maken van collages met beelden uit de jaren ’50.”

Succesvolle crowdfunding
Marga pitchte haar idee in haar vriendenkring, waarop vriendin Judith Beek enthousiast reageerde. Nu werken ze samen als het StoryTeam. Ze begonnen een crowdfundingcampagne op Voor de Kunst, een website waar kunstprojecten in wording op zoek zijn naar financiering. Binnen 30 dagen wilden ze € 3.000 inzamelen.

Marga: “Elke week maakten we een planning met Facebook-posts, acties, nieuwsbrieven en we stonden op evenementen zoals de Sunday Market. In oktober presenteren we ook op de woonbeurs in de RAI.” Uiteindelijk haalden ze zelfs meer op dan het doelbedrag. Deze financiering gebruikte Marga voor het kopen van geschikte tegels, het ontwikkelen van het bakproces, het zoeken van de juiste verpakking en het maken van de webshop.

Bekend in Qatar
Het gaat goed met het bedrijf; inmiddels is er een hele serie StoryTiles. Marga: “We hebben twee maanden geleden een v.o.f. opgericht. We proberen galeries, museum- en designwinkels te vinden die de StoryTiles willen verkopen.” Zo worden de tegels al verkocht in het Stedelijk Museum.

Marga begon zonder bedrijfsplan; wel had ze een productcalculatie per tegel om zeker te zijn dat het genoeg winst zou opleveren. Nu betaalt ze zichzelf nog geen salaris uit. Alles wat ze verdient met StoryTiles investeert ze in het bedrijf om te kunnen groeien en indien mogelijk internationaal te gaan. Daarmee hebben ze al een begin gemaakt: doordat compagnon Judith deels in Singapore woont, verkent zij momenteel de markt in Azië. En met succes: straks vliegen er tegels naar Qatar. Marga: “We zijn al gebeld door klanten in Qatar. Via vluchtvracht zijn daar originele gepersonaliseerde tegeltjes naartoe verstuurd!”

Betaalbare kunst
Naast StoryTiles werkt Marga ook bij NAT, de kunstafdeling van Loods5. Marga: “Ik zie een kloof tussen kunst en betaalbare kunst. Het is lastig om leuke handgemaakte producten te vinden. Veel kunstenaars hebben geen realistisch zelfbeeld over hoeveel iets moet kosten, ze denken niet vanuit de markt. Terwijl de markt in feite de prijs van jouw product bepaalt. Het was een droom van mij om ontwerper te zijn en iets te maken dat ook betaalbaar is.”

Het lijkt haar interessant om later op een academie les te geven, maar voorlopig wil ze nog niet voor de klas staan. Wel enthousiasmeert ze graag haar klanten bij StoryTiles en Loods5 voor kunst. Marga: “Ik wil graag zelfstandig ondernemer blijven en niet van 9 tot 5 achter een bureau zitten, dat past niet bij me. De afgelopen twee jaar heb ik extreem lange werkdagen gemaakt om alles rond te krijgen. Ik werk op een natural high energy, ik vind het heel leuk wat ik doe.”

Meer informatie
Webshop StoryTiles
StoryTiles op Facebook
Marga’s website 
Marga's profiel op de Lichtingensite

Loods5

Delen