Nieuwe AHK-locatie Grootlab open op Dag van de Architectuur

Gepubliceerd op

De nieuwe AHK-locatie Grootlab in Amsterdam-Noord gaat op zondag 21 juni, de Dag van de Architectuur, open voor publiek. Het voormalige Shell-laboratorium wordt momenteel verbouwd voor de komst van de Academie voor Beeldende Vorming en de masteropleidingen van de Theaterschool, begin 2016. Ook het Conservatorium van Amsterdam organiseert op de Dag van de Architectuur een aantal rondleidingen.

 

De komst van de AHK-opleidingen in 2016 vormt een nieuwe impuls voor de culturele hotspot die zich in Amsterdam-Noord ontwikkelt. De Academie voor Beeldende Vorming en de masters van de Theaterschool (DasArts en de master of Choreography) voegen zich bij inspirerende (kunst)instellingen als EYE, Tolhuistuin, Adam Toren en Dansmakers. In het Grootlab wordt Broedplaats A lab de directe buur van de AHK.

De Dag van de Architectuur biedt een unieke kans om het gebouw op een bijzonder moment te bezichtigen. Op zondag 21 juni kun je tussen 10.00 en 14.00 uur ieder uur deelnemen aan een rondleiding door het pand. Zo is te zien hoe, naar het ontwerp van architectenbureau Fritz / Gent & Monk Architecten, midden in het pand een aantal centrale ruimten worden gecreëerd waar studenten les krijgen, kunnen studeren of elkaar kunnen ontmoeten.
Per rondleiding is er plaats voor een beperkt aantal deelnemers.
Locatie: Overhoeksplein 2, Amsterdam

Archiprix
In het souterrain is bovendien een tentoonstelling te zien van de 27 genomineerden voor de Archiprix 2015, de prijs voor beste afstudeerplannen van de Nederlandse architectuuropleidingen. De Academie van Bouwkunst Amsterdam levert vier genomineerden: Abdessamed Azarfane, Bart van der Salm, Iris Wijn en Ivar van der Zwan. De prijsuitreiking is op zaterdag 20 juni om 14.30 uur; de tentoonstelling is te zien op zaterdag 20 en zondag 21 juni van 10.00-18.00 uur.

Conservatorium
Behalve de nieuwe AHK-locatie Grootlab is ook het Conservatorium van Amsterdam op de Dag van de Architectuur geopend voor publiek. Om 12.00 en 13.00 uur geeft de architect van het gebouw, Frits van Dongen, zelf rondleidingen voor publiek. Er is plaats voor maximaal 15 deelnemers; aanmelden is vereist.

Het Conservatorium van Amsterdam werd in 2008 geopend door Koningin Beatrix. Voor het ontwerp koos Van Dongen voor het Engawamodel. Dit model is afgeleid van de Japanse bouwstijl van woonhuizen waarbij de gangen aan de buitenzijde van het gebouw liggen en de 'gebruiksruimten' (zalen, les- en studiekamers) aan de binnenzijde.
Locatie: Oosterdokskade 151, Amsterdam

Urban Campsite Amsterdam
Om je architectuurweekend helemaal compleet te maken, kun je ook architectonisch verantwoord slapen op de Urban Campsite Amsterdam. Het bureau DS Landschapsarchitecten van Maike van Stiphout (hoofd master Landschapsarchitectuur) maakte het landschapsontwerp van de camping; de kunstwerken waarin je kunt overnachten zijn ontworpen door studenten van de Academie van Bouwkunst.

De Urban Campsite Amsterdam werd geopend tijdens het Rode Loper Festival, waar ook studenten van de Theaterschool en het Conservatorium van Amsterdam hun kunsten vertoonden.
Locatie: Pampuslaan 501, Amsterdam

zie ook
www.dagvandearchitectuuramsterdam.nl
www.urbancampsiteamsterdam.com

Overhoeks 2018

Conservatorium van Amsterdam

Urban Campsite Amsterdam

Delen