Room For Rent: de Wallen naar Noord

Gepubliceerd op

Het IJ is makkelijk over te steken maar scheidt Amsterdam centrum en -Noord. Noord waar hard gewerkt om het te laten slagen bij het publiek mist nog iets. Het centrum wordt naar Noord gehaald, maar is er ook een grens?

Jente Merkus (derdejaars studente Docent Beeldende Kunst en Vormgeving) kaart deze vraag aan in haar project 'Room for rent, de Wallen naar Noord’, haar uitvoering van het vak Kunst en Omgeving. Tussen 6 en 17 juni benadert zij bewoners en bezoekers van A’dam Noord en nodigt hen uit na te denken over het (uiteindelijke) karakter van Noord. "Het is niet mijn doel mensen kwaad te maken, maar een bewustwording te creëren."

Stadscollage: Waar ligt de grens?
Jente verdeelt hiervoor posters met de tekst: Room For Rent, Leegstaand pand in Amsterdam Noord huren? Mail naar onderstaand adres. Door de vormgeving lijkt het of de Wallen uit het centrum, nu ook in Amsterdam Noord komen en dat leegstaande panden in Noord hiervoor te huur zijn. Jente vergelijkt de stadsontwikkeling van Noord met de techniek van collages maken: stukjes uit het centrum worden ‘gekopieerd’ en opgeplakt in Amsterdam Noord. Stel dat je de Wallen ook in de collage zou plakken? Het zou een nieuw begin voor leegstaande panden betekenen, maar zouden de bewoners het zien als een goede zet?

Zie ook andere studentprojecten in het kader van Kunst en Omgeving in A'dam Noord:
De kunst van het hergebruik
Willie's Open-Vogelhuizen-Route
Genius Loci Artist in Residence Helmut Dick

Delen