Breitner Academie studenten op zoek naar de grens van normaal gedrag

Against the flow (Hilde Speet)

Gepubliceerd op

Op dinsdag 15 november ontmoeten ca. 200 studenten van de Breitner Academie en de overige Nederlandse opleidingen docent beeldende kunst en vormgeving elkaar op uitnodiging van de Britse kunstenaar Marcus Coates in het Utrechtse stationsgebied. In de verkeersdrukte gaan zij op zoek naar grenzen van normaal gedrag en illustreren daarmee de relevantie van creativiteit en de noodzaak aan kunsteducatie.


Against the flow
De studenten observeren gedrag van deelnemers in de publieke ruimte. Op dit gedrag reageren zij met performances: ze gaan letterlijk en figuurlijk tegen de stroom in en onderscheiden ze zich daarmee van de massa. De kunsteducatoren roept het publiek op met hen mee te gaan op een creatieve ontdekkingsreis.
's Middags verzorgen Claire Boonstra (Operation Education) en John Johnston (Artez) presentaties en reflecteert Marcus Coates op het werk van de makers. Met de bijeenkomst geven de 9 opleidingen van kunsthogescholen en het Landelijk Kenniscentrum Cultuureducatie en Amateurkunst (LKCA) aandacht aan de relevantie en urgentie van beeldende kunsteducatie.

De kunstenaar Marcus Coates laat zich inspireren door de natuur. Als onderdeel van Public Works, een initiatief van de stichting Kunst in het Stationsgebied in samenwerking met de gemeente Utrecht, maakte hij het werk Arrivals/ Departures: een groot scherm naast Utrecht CS waarop dagelijks een gebeurtenis uit de natuur wordt gepubliceerd zoals terug te vinden op de natuurkalender die hij heeft gemaakt.



 
 

Against the flow

Delen