Breitner Academie ontvangt Artist in Residence Jan Hoek

Campagne voor de Museumnacht 2017 door Jan Hoek en stylist Duran Lantink

Gepubliceerd op

Beeldend kunstenaar, fotograaf en schrijver Jan Hoek is vanaf januari te gast als Artist in Residence aan de Breitner Academie. Onder zijn leiding zullen alle studenten van de academie een week lang de stad in trekken om de verhouding tussen de Amsterdammer en de toerist te onderzoeken en vast te leggen.

In Amsterdam zijn inmiddels zo veel toeristen dat de inwoners ze als een anonieme plaag zijn gaan zien. Ze lijken te zijn vergeten dat het om unieke mensen gaat die allemaal om hun eigen redenen de stad bezoeken. In het project Me and the Tourist onderzoeken de studenten van de Breitner Academie met Jan Hoek de vooroordelen over toeristen, en zoeken ze naar manieren om deze stereotypen te kunnen omkeren, buigen, bevestigen of uitdiepen. Het project maakt deel uit van de themaweek van de academie, die dit jaar in het teken staat van diversiteit.

Van 29 januari tot en met 2 februari trekken alle ongeveer 130 studenten van de Breitner Academie de stad in om toeristen op nieuwe manieren te portretteren door middel van fotografie, video, tekening of performance. Aan het eind van de week presenteren de studenten hun resultaten in de academie, en met de beste werken wordt een tentoonstelling gecureerd in een of meerdere hotels verspreid over de stad. De toeristen die in deze hotels verblijven, krijgen op die manier te zien hoe er tegen hen aan gekeken wordt.

Jan Hoek (1984) is beeldend kunstenaar, fotograaf en schrijver. Een groot deel van zijn oeuvre wordt gekenmerkt door een grote interesse in 'de ander', in de breedste zin van het woord. Eerder waren kunstcriticus Terry Barrett, remixkunstenaar Eboman en beeldend kunstenaar Helmut Dick als Artist in Residence aan de Breitner Academie verbonden.

AIR
Een Artist in Residence (AIR) inspireert studenten en docenten aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten door hen met actuele ontwikkelingen en vraagstukken uit de kunstpraktijk te confronteren. Innovatie en verbinding staan centraal in deze op maat gemaakte AIR-programma’s, evenals de internationale en multidisciplinaire context.
Website Artist in Residence-programma

Jan Hoek presenteert zijn plannen in de Breitner Academie (foto: Thomas Lenden)

Delen