Breitner Academie en Jan Hoek presenteren Me and the Tourist: een expositie over Amsterdam en haar toeristen

Gepubliceerd op

Van donderdag 15 t/m donderdag 22 februari is in Q-Factory Hotel Amsterdam en vier andere hotels in onze hoofdstad de expositie Me and the Tourist te bewonderen. De expositie is het resultaat van de samenwerking van studenten van de Breitner Academie, onderdeel van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten, met de bekende Amsterdamse kunstenaar en fotograaf Jan Hoek. Hij is sinds december als Artist in Residence te gast bij de Breitner Academie. In deze samenwerking onderzochten studenten hun persoonlijke relatie met de toerist en hoe dat hun leven en de stad verrijkt. 

Menselijk gezicht
Amsterdam en toeristen horen bij elkaar. Miljoenen mensen van over de hele wereld komen naar onze hoofdstad. Het aantal toeristische overnachtingen kwam in 2017 uit op bijna 13 miljoen en zal in 2018 met 10 procent toenemen. Amsterdam is booming!

Dat is geweldig voor Amsterdam, maar voor de bewoners kan het enorme aantal gasten af en toe voelen alsof een zombie-plaag de stad overneemt. Aan de andere kant zien inwoners van Amsterdam niet altijd de schoonheid en diversiteit en alle verschillende verhalen achter de toeristen die onze hoofdstad bezoeken. Met Me and the Tourist willen Jan Hoek en de studenten van de Breitner Academie de toerist weer een meer menselijk gezicht geven.

Deelnemende hotels
De studenten hebben hun visie op de toerist in Amsterdam omgezet in kunstwerken, die tot stand kwamen onder de bezielende leiding van kunstenaar / fotograaf Jan Hoek. De kunstwerken zijn te bezichtigen in vijf hotels: DoubleTree by Hilton Hotel Amsterdam Centraal Station, Andaz Amsterdam Prinsengracht, ClinkNoord, Q-Factory Hotel Amsterdam en The Student Hotel Amsterdam West. De expositie is vrij toegankelijk.

Bekijk de resultaten ook op de projectpagina

Me and the Tourist in de media
Het Parool, 6 februari 2018: Studenten verzinnen truc tegen rolkoffergeweld
AT5, 11 februari 2018: Kunstproject moet toeristen in aangenamer daglicht stellen
AT5, 11 februari 2018: Uitzending Straten van Amsterdam - Nieuwezijds Voorburgwal
Het Parool, 15 februari 2018: Studenten eren 'hersenloze zombies' die de stad bezoeken (paywall)

Werk van de studenten op #meandthetourist op Instagram

Delen