Lieke Frielink

Lieke Frielink

Course
Beeldende Vorming deeltijd
Class
2012
Specialization

3D op locatie

Website
www.nieuwland.tumblr.com
Email
lieke.frielink@gmail.com
Contact
LinkedIn

Nieuw Land

Als kind dacht ik dat je een lange stok door de Flevopolder moest steken zodat hij niet weg zou drijven. Het leek voor mij net alsof de polder bijna vlak op het water lag en ik had het idee dat ik er met mijn handen onder kon komen en hem zo vast kon pakken. Al fietsend over de typische lange en kromlopende Gooimeerdijk kon ik hier uren over dromen en fantaseren.

Later ben ik er achter gekomen dat planologen bewust hebben gekozen voor deze vormgeving van de dijk, opdat voorbijgangers altijd mooi uitzicht zouden hebben in plaats van een saai, recht perspectief. Het idee dat de Flevopolder door mensen is gemaakt en naar eigen wens en inzicht is ontstaan op de tekentafel, blijft mij tot de verbeelding spreken. Het gemak waarmee de Nederlander nieuw land lijkt te maken, is op z’n minst een bijzonder gegeven; wij leven en wonen er inmiddels gewoon op. 

De Polder Pop-up is een ode aan de ogenschijnlijke eenvoud van het maken van land, hoewel hij een stuk handzamer is dan de Flevopolder uit mijn jeugd. Je hangt hem gemakkelijk achter je fiets en de boot waardoor je hem zo versleept naar elk gewenste plek. Klap ‘m uit, ontvouw de boom en het riet, gooi het anker uit, en je kunt zelf beginnen met inpolderen.

Back to list
Share