Sandra Hendrikse

Sandra Hendrikse

Al van kinds af aan vind ik het leuk om te werken met textiel. Om dingen te creëren en zelf nieuwe technieken te ontdekken. Vooral spijkerstof werkt bij mij tot mijn verbeelding, waardoor ik al veel met dit materiaal heb gedaan; zo ook in mijn eindwerk.

555 Pieces Of Luck

Mijn werk symboliseert een krampachtige, dwangmatige, zoektocht naar geluk. Vanuit een mythe uit Japan, waar de zieke Hiroshima 1000 kraanvogels vouwde omdat ze dan een wens zou mogen doen en genezing zou vinden, ben ik mijn eigen zoektocht, met mijn eigen gelukssymbool (de vlinder) begonnen. In plaats van de 1000 heb ik bewust voor 555 gekozen omdat 5 mijn geluksgetal is. En driemaal is scheepsrecht. Ook zat achter de mythe uit Japan de gedachte dat het proces van het maken van de 1000 kraanvogels in zieke toestand, een bepaalde psychologische, meditatieve werking zou hebben en zou leiden tot bezinning en eigenlijk geestelijke genezing. Dit is ook mijn achtergrond.

Door het maken van 555 vlinders, die zeer bewerkelijk zijn om te maken, heb ik voor mezelf een bepaald proces doorgemaakt. Ik ben overspannen en met alle stress in mijn lijf gaf de bezigheid, het ritueel, het maakproces mij een bepaalde rust. En kon ik er het dwangmatige van stress, de trilling, in kwijt.

Het idee dat achter de mythe in Japan zit: dat je na zo'n maakproces een wens zou mogen doen en je dus eigenlijk je eigen genezing kan forceren/afdwingen, vind ik een intrigerend idee.

Kan ik geluk afdwingen? Kun je het echt zelf creëren? Of is en blijft het een ongrijpbaar en ondefinieerbaar begrip? Met de vlinders, gemaakt van de sterkste stof die er is, die de rest van mijn leven mee zullen gaan, probeer ik dit ongrijpbare begrip toch vast te pakken en af te dwingen.

Het beeld: de bol in mijn werk symboliseert een soort onzichtbaar, magnetisch krachtveld waar alle vlinders door aangetrokken worden. De vlinders worden uit elkaar getrokken en tegen elkaar aangeduwd rondom het krachtveld. De kleurpatronen vervagen en ze krijgen allemaal een zelfde soort vorm. Een eenheid. Ze zitten op het ondefinieerbare begrip geluk. Na hun lange reis over de wanden, vloer en plafond, hebben ze hun bestemming bereikt.

Als je in de bol kijkt zie je dat de vlinders eigenlijk slechts op een bol van lucht zitten. Ze vormen zelf de bol. Er is niks. Slechts hun eigen schaduwen die een magisch effect op de muur geven. Want geluk is en blijft ongrijpbaar, toch?

Back to list
Share