Debby Marchena

Debby Marchena

Course
Beeldende Vorming deeltijd
Class
2014

Voor mijn eindwerk heb ik met allerlei materialen gewerkt: van houtsnedes tot iPad, van hout tot keramiek en van ijzerdraad tot lichtprojecties. De registratie heb ik met foto’s en video gedaan. De uiteindelijke beelden zijn van ijzerdraad, lichtprojecties en schaduwen.

Ik ben een omnivoor wat kunst betreft, vind alles interessant en pas toe wat ik kan gebruiken. Op de Academie voor Beeldende Vorming heb ik dingen gedaan waar ik anders nooit aan toegekomen zou zijn. Zo heb ik voor het eerst een video-opname gemaakt (begon goed waardeloos), stopmotion filmpjes (helemaal gaaf) en kennisgemaakt met kunststoffen (erg interessant). Ik heb grote beelden van keramiek leren maken en dingen uitgeprobeerd met metaal. Het was bijzonder om voor een klas gezonde pubers te staan, dat had ik nog nooit meegemaakt. Ik heb altijd met gehandicapten gewerkt, dus dit was een totaal nieuwe ervaring, niet in de laatste plaats omdat de klassen in het reguliere onderwijs veel groter zijn!

Toen ik in de jaren tachtig voor het eerst Zwart Vierkant van Malevich zag viel mijn mond open van verbazing. Ik heb er ruim een kwartier in volle vervoering voor gestaan. Wat een kracht! En er is zóveel meer moois waar ik geroerd of vrolijk van word: Elizabeth Nyumi, een Aboriginal schilderes, de film Almacita di Desolato van Felix de Rooy, beelden van Alexander Calder en schilderijen van Joan Miró. En niet te vergeten de schitterende wandkleden en mandalaschilderijen van mijn moeder en de prachtige poëzie van mijn vader.

Tussen al die schatten heb ik maar één wens: mijn leven te leven en te zijn wie ik ben.

Back to list
Share