Jan van Egmond

Jan van Egmond

Course
Beeldende Vorming voltijd
Class
2014
Specialization

Schilderkunst

Website
janvanegmondbk.weebly.com
Email
janvanegmondbk@outlook.com
Contact
LinkedIn

Probeer nooit een hete tosti met kaas uit elkaar te halen.

Mijn studie begon met twee simpele ingrediënten; ik wist dat ik het leuk vond om creatief bezig te zijn en anderen te helpen. De Academie voor Beeldende Vorming bleek de uitgelezen plek om mezelf te ontwikkelen; als docent heb ik er veel ervaring opgedaan, met leeftijden van 2 tot 20 jaar en zowel hoge als lage niveaus leren kennen. Als kunstenaar heb ik, mede door een uitwisseling naar New York als painting-student, mijzelf ontwikkeld tot een zelfbewuste, kritische en geëngageerde stem. Hiervoor omvat mijn eindwerk een serie schilderijen op tapijt waarbij ik de technische en retorische aspecten diepgaand heb ontwikkeld. In deze werken, zoals de serie The Uncanny, draag ik bij aan de discussie rondom de huidige staat van de kunsten.

Inmiddels werk ik op de Academie Minerva te Groningen als vakdocent Performance Art; het is een geweldige omgeving om als kunstdocent van de grond te komen. Daarnaast volg ik het Master Fine Arts program aan het Frank Mohr Institute en loop mee met de Master Kunsteducatie. Zowel mijn onderwijspraktijk en kunstpraktijk zijn in een stroomversnelling geraakt; ik heb verschillende vakken gedoceerd en ook in mijn praktijk veel stemmen voor een steeds zuiverdere taal gevonden. Via performance, sculptuur, installatie en groepsprojecten ontstaat een poëtisch gedachtengoed.

In de toekomst wil ik mijzelf uitdagen op het vlak van de kunsten en in het open, proces-gericht lesgeven. Daarbij denk ik sterk aan Biesta, Berding en Ranciere's De Ontwetende Meester (echt een uitstekend boek); zij bespreken het enigma van het onderwijzen en de beoogde verstandhouding tussen docent en student in het kunstonderwijs aan de hand van openheid, aandachtigheid en gelijkheid. Zowel in mijn les- als in mijn kunstpraktijk staan deze principes hoog in mijn vaandel.

Moderne kunst en filosofen zoals Schoenmaekers, Ranciere, Tony Feher, herman de vries; veel te veel om op te noemen.

Ik droom er van om HBO kunstdocent en autonoom kunstenaar te zijn, in een milieu waar kunst een centrale functie in de sociale discussie inneemt. Hiervoor ga ik misschien terug naar New York of naar andere oorden; de wereld is klein als je hem durft over te steken!

Reflections on Painting

Met dit thema presenteer ik verschillende reflecties op de schilderkunst. De drieledige serie The Uncanny gaat in op het kunstmilieu waarvanuit een web van noties en commentaren op de kunst ontstaat. Inmiddels zijn de meeste karakteristieken van mijn schilderpraktijk tot sculptuur en performance vertaald; een taal waarin ik mij meer verwant mee voel dan verf alleen. Waar verf een afstandelijke, illusieve werking heeft, vind ik in alledaagse voorwerpen en ruimtelijke aanwezigheid een meer directe taal. Zie mijn website voor nieuwe werken.

Other Projects

Inmiddels werk ik als docent aan Academie Minerva; da's al heel wat om trots op te zijn!

Downloads

Internship

In mijn stages heb ik in het Hudson River Museum in New York stage gelopen, bij De Vrolijkheid op het asielzoekerscentrum Almere, en diverse scholen. Hier heb ik veel ervaring opgedaan. Dankzij mijn dichtcursus ben ik in aanraking gekomen met mijn favoriete doelgroep; de HBO (kunst)student. Hier richt ik mijn huidige lespraktijk op.

Back to list
Share