Joy Overweg

Joy Overweg


Op zoek naar oma; oma’s zijn geweldig, als je ze niet meer hebt mis je ze. Wat kun je eraan doen als je ze niet meer hebt? Een nieuwe oma zoeken. Ik ben via een koppelbureau een oma gaan ontmoeten. Een aantal keer per maand ging ik langs bij Marianne (83) voor een kopje koffie en een praatje. Uit deze bezoekjes ontstond al snel een hechte band en een echt familiegevoel. Vanuit deze ontmoetingen ontwierp ik een knuffeloma die ik een week ter adoptie stel aan kinderen in een gezin dat hun oma is verloren of erg mist.

Adoptie oma

Ik ben met een rouwtherapeut in gesprek gegaan over het concept van de knuffel. Zo kwam ik erachter dat er in de praktijk veel gebruik wordt gemaakt van knuffels om kinderen in het rouwproces emotioneel te ondersteunen. Er is echter nog nooit een specifieke knuffel voor dit rouwproces ontworpen. Een knuffel in een menselijke vorm die aan de overleden oma doet denken, kan het rouwproces op gang brengen. 
Kinderen en oma’s hebben een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van het ontwerp. Deze knuffeloma is gemaakt van verschillende soorten textiel die het oma-gevoel vertegenwoordigen. Armen en benen zijn verlengd. Voor kinderen is het duidelijk dat het geen echte oma is, maar een knuffel.

De knuffeloma heeft als doel sociale interactie uit te lokken binnen een gezin dat in rouw is om hun oma. Het werk vindt aansluiting bij de relationele kunst. De knuffeloma als object is geen kunstwerk, maar de interactie die hieruit voortvloeit wel. Het werk creëert een bijzondere interactie in het kader van een thema waar niet graag over gesproken wordt, namelijk verdriet, ouderdom, eenzaamheid en rouwverwerking.

Internship

Outsider Art Ateliers / Galerie / Artotheek

Werken met een bijzondere groep kunstenaars
“Joy heeft gewerkt met volwassen kunstenaars met een verstandelijke of psychische beperking. Voor haar was dit een eerste kennismaking met deze doelgroep. Zij vertelde tijdens het voorgesprek dat het haar aantrok om wat vrijer te kunnen werken en niet zo aan een strikt educatief programma gebonden te zijn. Joy heeft tijdens haar stage een methodiek opgezet voor kunstenaars die daarmee zo veel mogelijk zelfstandig een workshop aan anderen kunnen geven. Zo heeft zij twee kunstenaars ‘getraind’ om hun eigen werk als voorbeeld te nemen voor een lesopdracht aan respectievelijk leerlingen uit het speciaal onderwijs (communicatiestoornissen) en werknemers van een bank. Het bleek dat de lesopdracht op beide zeer verschillende doelgroepen goed van toepassing was. Ook heeft Joy iedere maandagmiddag een groep kunstenaars uit het atelier begeleid met tekenen in de Hortus. Deze opdracht heeft zij weer gekoppeld aan docenten en leerlingen van de Kinderhermitage. Het einddoel, een gezamenlijke presentatie van alle hortustekeningen in de Outsider Art Galerie, was zeer goed geslaagd.
Wij hebben Joy ervaren als een zeer prettige student met een goede inbreng en ideeën. De kunstenaars konden het goed met haar vinden en Joy wist ondanks weinig voorkennis van hun problematiek vaak de juiste snaar te raken waardoor er genoeg vertrouwen en veiligheid was om te experimenteren. Complimenten!”

Josien Vogelaar, Artistiek Coordinator
Outsider Art Galerie/ Ateliers/Artotheek in de Hermitage Amsterdam

Back to list
Share