Klaartje Til

Klaartje Til

Course
Beeldende Vorming deeltijd
Class
2021
Email
info@klarajohanna.com

"Ey Juf!"


‘juf, wat moeten we doen?’
‘juf, ik weet niet hoe dit moet…’
‘juf, kunt u me helpen?’
‘juf, is dit goed?’
‘maar juf, ik kan het niet’

 

Lieve toekomstige leerling,

Wat we moeten doen heb ik waarschijnlijk al drie keer uitgelegd, maar misschien was ik niet helemaal duidelijk, of is jouw wifi- of mijn wifi slecht, of keek je net iets te lang uit het raam, dus leg ik het met alle liefde nog een keer uit. Als je de meningen van anderen nu even loslaat, niet te veel nadenkt over wat er van je verwacht wordt, luistert naar je fantasie en gewoon begint, kom je er vanzelf achter ‘hoe het moet’. Ik weet het, het is lastig, maar probeer het eerst zelf, daarna kom ik je helpen.  

Zolang je dicht bij jezelf blijft, doet wat je leuk en tof vindt, de uitdaging opzoekt en je aan de kaders van de opdracht houdt (dat dan weer wel…) bestaat er geen goed of fout. Je zult zien dat je meer kan dan je denkt, dat weet ik zeker!

Door de absurd hoge verwachtingen op school, van ouders en via social media, zie ik dat leerlingen onder een constante druk staan en eigenlijk permanent overprikkeld zijn. De pandemie van het afgelopen jaar maakte deze overprikkeling alleen maar erger; jongeren verplaatsten zich van het ene scherm – waar ze lessen volgden – naar het andere scherm –waar ze in contact bleven met hun vrienden.

Terwijl de pandemie pijnlijk duidelijk maakt hoe alles eigenlijk alleen maar draait om cognitieve ontwikkelingen, cijfers en resultaten, lijkt het belang van kunsteducatie er niet groter op te worden.  

Kunsteducatie is meer dan ‘een beetje knutselen’; het is een moment op de dag waar je onbevangen jezelf mag zijn en mag vinden wat je vindt. Waar het er niet om gaat of je je houdt aan bepaalde ‘regels’, maar waar je binnen bepaalde kaders mag doen wat jij als mens, als persoon, als individu het allerleukste, tofste en mooiste vindt om te doen.  


‘Ey, juf! Bent u een hipster?!’
Wat is een hipster volgens jou?
‘Ja gewoon, met allemaal gekke kleren en dat haar enzo’
Als je daarmee bedoelt dat ik mezelf ben: dan ben ik inderdaad een hipster!

 

Back to list
Share