Lotte Laan

Lotte Laan

Course
Beeldende Vorming deeltijd
Class
2021

Mevrouw uw geluid staat nog aan


Ja, van alle digitale mistakes was dit wel mijn meest voorkomende; vlot en energiek van wal steken en er dan achter komen dat je nog op mute staat. Zucht. Ik begin wel opnieuw. 

Het digitaal lesgeven heeft voordelen, lekker niemand die door je heen praat, maar ik miste de korte en grappige gesprekken met mijn leerlingen. Af en toe bekroop mij het gevoel dat ik aan twintig postzegels les gaf; slechts een handvol digitale portretjes die mij aankeken. 
Om de passiviteit van het online onderwijs te ondervangen stelde ik mijzelf ten doel om in elke kunst algemeen-les (KUA) een interactieve (samenwerkings)verwerkingsopdracht in te bouwen. Bijvoorbeeld bij de les kunst en techniek in de reinassance en barok, een iewat taai onderwerp, koos ik ervoor om leerlingen stukjes van de les over te laten nemen; een ‘PowerPoint take-over’. De leerlingen kregen in breakout rooms een slide uit mijn PowerPoint en de opdracht om in drietallen deze slide te presenteren. Hierbij was mijn verwachting dat ze dankbaar gebruik zouden maken van de afzondering in een breakout room om vervolgens met elkaar te kleppen over alles behalve KUA. Dit bleek mee te vallen; ze gingen juist het gesprek met elkaar aan over het onderwerp en serieus aan de slag.   
Bij een les over muziektheorie liet ik de leerlingen hun favoriete muziek uploaden in een gedeelde Spotify-lijst. Deze nummers bespraken we met elkaar en werden gebruikt voor een muziekanalyse. De week erop werd daarop teruggeblikt door een leerling met “Dat was echt vet!”. Het werkte bevrijdend om gewoon met elkaar te kletsen over muziek en te luisteren naar elkaars favorieten.  

Nu met dit boek in handen en een diploma op zak bekruipt mij een ander gevoel: feest! Om dit te vieren maak ik een playlist voor jullie; deel je eigen feestfavoriet met de QR code en speel de lijst af om het feestje mee te vieren. 

Back to list
Share