Charlotte Henning

Pas als je gaat werken als docent (dus geen stage) snap je waarom je al die dingen tijdens je studie moest leren en doen, verzet je niet. Laat je meevoeren en op den duur toont het zijn waarde.

Als mavo-leerling wilde ik zo snel mogelijk een creatieve opleiding gaan doen, dat werd het Grafisch Lyceum in Utrecht. Na vier jaar was ik overtuigd dat ik modevormgeving wilde gaan studeren. Tja wat een wereldje is dat, na een jaar AMFI ben ik gestopt. Wat mij dus studieloos liet, de AHK had als enige een artistieke opleiding waar ik nog toelating voor kon doen, dus zelfs zonder een open dag te bezoeken ben ik aangenomen en heb ik vier fantastische studentenjaren gehad.

"As I am leaving, I find myself”

Als titel voor mijn expositie het ik gekozen voor As I am leaving, I find myself. Deze titel heeft voor mij meerdere lagen, het ging me in eerste instantie om de emigratie van Europeanen naar New York, en daarnaast om mijn eigen ervaring met de stad New York.

De beelden van emigranten rond 1900 grepen mijn interesse. Er is een groot aantal foto’s uit deze tijd bewaard gebleven die een goed tijdsbeeld geven en tevens fantastische portretten bevatten. De mensen die vertrokken waren van alle rangen en standen en kwamen uit heel Europa. Ongeveer 12 miljoen mensen hebben de oversteek gewaagd. Zij wilden naar een nieuw land om zich daar te vestigen, want het zou daar in ieder geval beter zijn dan waar ze vandaan kwamen. Ze hadden geen idee waar ze terecht zouden komen en hoe het daar zou zijn. Hoop is wat hen dreef en beloftes uit het verre westen waren waar ze zich op focusten. Dit beeld van een beter leven gaf hen de kracht om de stap te wagen, en gold voor velen als een afscheid voor altijd van hun vaderland. Deze moed is waar ik een ode aan wil brengen met mijn werk. Om nog eenmaal stil te staan bij deze mensen, hen in de ogen kijken en zien waar ze vandaan kwamen en waar ze naar toe zijn gegaan. Hebben zij gevonden waar ze naar zochten?

Ik heb zelf de aantrekkingskracht die New York op hen had ook gevoeld. In het derde jaar van deze opleiding was ik zo bevoorrecht om deel te nemen aan een uitwisseling met een school in New York. Ik heb daar vijf fantastische maanden gehad en veel mensen leren kennen. Het is vreemd om in een land te gast te zijn en je ook thuis te voelen. Na deze tijd ben ik nog tweemaal terug geweest, en ik probeerde er achter te komen wat mij nu zo fascineerde in dat land. Arnon Grunberg heeft het mooi verwoord: “In Amerika is iedereen een vreemdeling, en waar iedereen vreemdeling is, is niemand dat meer.” De mensen die ik ontmoet heb zijn heel open en waren bereid je op weg te helpen. Door deze reizen heb ik veel over mezelf geleerd, ik heb mezelf daar gevonden. Steeds gaat er door mijn hoofd “zal ik de stap ook wagen?” Tot nu toe kan ik die vraag nog niet beantwoorden. Maar ik weet zeker dat de stad New York en de mensen voor altijd in mijn hart gesloten zijn.

Na het afstuderen
Na het afstuderen had ik het gevoel dat ik niet het onderwijs in wilde. Na een half jaar werken in een speelgoedwinkel heb ik mijn tassen gepakt en huis opgezegd en ben vertrokken naar New York. Hier heb ik een half jaar gewoond en gewerkt. Ik heb er goed na kunnen denken over wat ik wilde met mijn leven en koos er voor om te "leven" in Nederland en niet te "overleven" in New York.

Na terugkomst kreeg ik werk op een vmbo-school in Utrecht. X11 heeft Grafimedia in zijn profiel en met mijn vooropleiding en mijn AHK studie was dat een perfecte combi. De gedreven en getalenteerde leerlingen zorgen er voor dat het onderwijs voor mij leuk is geworden. Ik mag mijn eigen lessen ontwikkelen en werk veel samen met andere organisaties. De opleiding heeft me veel meegegeven op het gebied van technieken en creativiteitsontwikkeling. Maar docent ben ik geworden vanuit mezelf en door het gewoonweg te doen.

Na twee jaar begonnen de studentenkriebels weer te komen en ben ik begonnen aan de Master Kunsteducatie, ditmaal aan de HKU, deze hoop ik voor de zomer af te ronden. 

Overige projecten

Uitwisseling met studenten van SUNY Purchase uit de VS in 2007. Tijdens deze uitwisseling heb ik een half jaar op de campus gewoond, een half uur van New York. Daar heb ik me volledig gericht op de ontwikkeling van mijn beeldend werk.

Terug naar lijst
Delen