Wilma van Wijnen

Wilma van Wijnen

Opleiding
Beeldende Vorming verkort
Lichting
2012
Specialisatie

docent en grafische en typografische vormgeving

Contact
LinkedIn

Een goede voorbereiding is meer dan het halve werk!

Op de drempel van een nieuwe stap in mijn leven: het onderwijs. Via School voor de Journalistiek, Kunstacademie (KABK), werken voor bazen (o.a. Anthon Beeke, Volkskrant, Vrij Nederland) en een bestaan als zelfstandige, nu op deze plek beland. Uitgeleerd ben ik nog lang niet. In het onderwijs merk ik dat dat ook niet ophoudt. Bij elke les die je voorbereidt, leer je weer iets nieuws en dat maakt het docentschap erg bijzonder.

Mijn klasgenoten, mijn leerlingen, mijn gezin en bovenal de kunst.

Visie Beeldend | Wilma van Wijnen | deeltijd verkort | april 2012

Tijdens het afstudeeronderzoek over tekenonderwijs dat ik samen met Margot Verhoeven heb gedaan, zijn we een aantal rotten uit het beeldend onderwijs tegen gekomen. Zij maken zich zorgen over de toekomst van het vak. Middelbare scholen bieden Kunst en beeldend als eindexamenvak aan, maar in het basisonderwijs wordt de ruimte en tijd die aan beeldende vakken wordt besteed, steeds minder.

Als we deze ontwikkeling willen stoppen, is het belangrijk dat we aantonen dat beeldend onderwijs meer is dan een ontspannend tijdverdrijf. Ik wil als docent, ontwerper en moeder dat beeldend- en kunstonderwijs net zo serieus genomen wordt als wiskunde. Laat ik dan maar bij mezelf beginnen.

Onderzoek naar tekenonderwijs in po en vo: 'So you think you can't draw', samen met Margot Verhoeven

Omdat ik de deeltijd verkorte opleiding doe, studeer ik niet beeldend af. Naast de stage, zijn het onderzoek en de scriptie de belangrijkste onderdelen van het afstuderen. Mijn scriptie gaat over jeugdtheater in Nederland en in samenwerking met Margot Verhoeven heb ik onderzoek gedaan naar de stand van het tekenonderwijs in Nederland. We willen uiteindelijk dat niemand meer roept dat hij niet kan tekenen.

Overige projecten

Als keuzevak heb ik 'De wereld gekleed' gevolgd. Daarvoor heb ik een onderzoek gedaan naar hoofddoeken.

Stage

Vanaf januari 2012 vervang ik een docent van Damstede (Amsterdam Noord), die met zwangerschapsverlof is. Ik geef daar ckv, tekenen en handvaardigheid.

In maart ben ik met een aantal klasgenoten op Texel geweest en heb daar workshops gegeven in het kader van de kunstweek aan leerlingen van SG De Hogeberg in Den Burg.

Terug naar lijst
Delen