Annemarie van den Hul

Annemarie van den Hul

Opleiding
Beeldende Vorming deeltijd
Lichting
2014

Gedurende de opleiding hebben we kennis kunnen maken met diverse materialen en technieken. Ik heb het afgelopen half jaar met textiel gewerkt, omdat ik graag met iets bestaands werk dat ik vervolgens ga uitpluizen, vervormen, breken en herstellen. Ik hou van de gewilligheid en grilligheid van textiel. Eerst heb ik paspoppen aangekleed met lappen stof en gekeken wat de uitstraling was. Verrassend wat doeken doen! Vervolgens heb ik de lappen stof naar beneden gegooid en gekeken hoe het materiaal zich tijdens en na de val voegt. Vervolgens heb ik gefilmd en gefotografeerd en lappen stof in gips en paverpol gedrenkt om de soepelheid te verstarren. Daarmee gaat de oorspronkelijke eigenschap van het materiaal verloren, maar komt er iets nieuw voor terug - dat vind ik spannend! Het resultaat zijn menselijke figuren geworden die zich in een houding presenteren.

Het lijkt me heerlijk om een eigen atelier te hebben waar ik me uit durf te leven (dát heb ik de afgelopen vier jaar dus geleerd). Ik wil kunsteducatiepakketten gaan samenstellen en die uitlenen op scholen (met mij als docent erbij). Ook een baan in het middelbaar onderwijs laat ik niet lopen, maar eerst een beetje bijkomen van deze enerverende periode. Ik wil vaak op vakantie, steden bezoeken en heel veel mooie boeken lezen. En het liefst elke dag mijn rode schoentjes aan, die voor mij een symboliek in zich dragen van ‘dat heb je maar mooi gedaan Anne Marie!!’.

Habitat

Mijn afstudeerobject ‘Habitat’ is geïnspireerd op het boek De ondraaglijke lichtheid van het bestaan van Milan Kundera. Deze titel heeft mij altijd beziggehouden. Hoe draaglijk is jouw bestaan? Hoe licht wordt er gedacht over dingen die jou persoonlijk raken? In wat voor rotwereld leven we soms? Hoeveel kan je hebben tot het niet meer draagbaar is... Dit was een aanleiding om jassen uit te pluizen, van hun beschermingslaag te ontdoen en te ontdekken dat er nieuwe structuren ontstaan wanneer oude verdwenen zijn.

De Academie voor Beeldende Vorming heeft mij veel gebracht qua persoonlijke groei, theoretische kennis en beeldende ontwikkeling. Die ontwikkeling houdt nu zeker niet op, ik heb het idee dat het nu pas gaat beginnen! Onlangs zag ik in Antwerpen Het zotte geweld, een beeld van Rik Wouters. De balans, de blijheid en de kracht... zo vrolijk hoop ik me straks ook te voelen bij het verlaten van de academie met mijn diploma op zak!

Terug naar lijst
Delen