Liana Zakharyan

Liana Zakharyan

Opleiding
Beeldende Vorming voltijd
Lichting
2014
Website
liana.ranesh.net

Herinneringen

Ik heb met keramiek gewerkt: porselein, gietklei, fijne chamotte klei, glazuur en transfers. Daarnaast gebruikte ik Japans rolpapier, inkten en Japanse penseel.

Klei is een materiaal dat warmte geeft en verschillende culturen verbindt. De geschiedenis van keramiek loopt parallel aan de geschiedenis van de mens. Alhoewel het een breekbaar materiaal is, overleeft het mensen vaak. Japans rollenpapier is lang en vanwege zijn doorschijnend karakter een goed vertaalmiddel voor gedachten. Japanse inkt geeft vorm aan die gedachten: sterk aanwezig - dikke lijnen. Vluchtig en op de achtergrond - dunne lijnen.

Ik hou van beweging en van de combinatie dans en beeldende kunst. Als ik beweging in een werk zie, beweegt dat ook iets in mij.

Ik kom uit Oezbekistan en ben daar ambachtelijk en technisch geschoold. Ik leerde schoonheid weer te geven in plaats van werkelijkheid. Nederland en de Academie voor Beeldende Vorming hebben mijn zelfbewustzijn en wereldbeeld verbreed. Ik leerde het begrip ‘mooi’ ruimer op te vatten: schoonheid zit ook in de scheuren van een vaas of in een rotte vrucht. Het gaat me nu om de manier van kijken in plaats van om wat ik zie.

De huidige samenleving laat weinig tijd om te genieten van wat is. Hypes volgen elkaar in moordend tempo op, materialisme werkt verstikkend. Ik creëer liever een plek waar mensen ruimte en rust kunnen ervaren, waar iedereen sereen en transparant kan zijn.

Terug naar lijst
Delen