Marloes Homan

Marloes Homan

Opleiding
Beeldende Vorming voltijd
Lichting
2014

EY'N

Ik werk met veel verschillende materialen, waaronder video/projecties, Photoshop, stof en metaal, een 3D-printer en een plasmasnijder. Toen ik op de academie begon was ik een echte 2D-er, maar de nieuwemedialessen op de academie openden een compleet nieuwe wereld. Mijn werk is heel conceptueel en met nieuwe media kan ik concepten mooi strak uitwerken. Vooral projecties spreken me aan, omdat ze lijken te zweven en iets ongrijpbaars hebben.

De academie heeft mij veel inspiratie gebracht. We maakten reizen naar Londen, Berlijn, Istanbul en Venetië. In het derde jaar werkten we als klein groepje samen met een genie aan onze eigen mediakunst. Mijn liefde voor nieuwe media ontstond tijdens een groepsbezoek aan NIMk in Amsterdam. Ik zag een projectie in een halfronde kamer die reflecteerde op een soort vloeistof en dat was zo’n totaal andere ervaring dan naar een schilderij kijken! Het was veel mysterieuzer; ik werd als het ware door het werk geabsorbeerd. Het heeft zo’n indruk op me gemaakt dat ik het nog altijd voor me kan zien.

Door animator/regisseur Floris Kaayk ken ik het begrip ‘mockumentary’. Dat is een soort documentaire waarin een onderwerp zo realistisch mogelijk wordt gepresenteerd, terwijl de feiten niet kloppen of het onderwerp helemaal niet bestaat. De humor in Kaayks werk is super en inspirerend.

Ik ben nog lang niet uitgeleerd. Ik wil veel meer weten van de technische aspecten van nieuwe media en beter leren programmeren, dat opent een wereld aan mogelijkheden.

Als docent wil ik mijn eigen visie op kunstonderwijs tot leven brengen: lessen met focus op creativiteit i.p.v. technische ambachtelijkheid, kunstdisciplines laten overlappen, meer ruimte voor nieuwe media,(product)design en gebruik van nieuwe vreemde materialen naast traditionele. Op die manier sluiten kunstvakken beter aan op kunstzinnige studies én passen ze beter in de toekomstige maatschappij, waarin creativiteit en design een steeds grotere rol gaan spelen.

Terug naar lijst
Delen