Matthijs Jansen

Matthijs Jansen

Opleiding
Beeldende Vorming voltijd
Lichting
2014

De mogelijkheden die voortvloeien uit schilderen en tekenen creëren een oneindige variatie aan mogelijke eindresultaten. Die ruimte gebruik ik om mijn project uit te voeren. Daarnaast benut ik fotografie om het proces tot nu toe (ik ga er na de academie mee door) te documenteren.

De Academie voor Beeldende Vorming legt de focus op het ontwikkelen van je beeldende en sociale kwaliteiten - waardevolle eigenschappen voor een docerend kunstenaar. Ik heb veel bewondering voor mensen die erin slagen hun leven precies zo in te vullen als zij willen. Mijn toekomstwens is dan ook om in alle vrijheid alle mogelijkheden te kunnen benutten.

De kunstdiscipline die het dichtstbij me staat is tweedimensionaal, maar aangezien elke discipline zijn eigen mogelijkheden biedt vind ik ze allemaal mateloos interessant. Ik zou me bijvoorbeeld graag verder verdiepen in performance en muziek.

Een van de mooiste performances die ik ooit heb meegemaakt was in 2012, door Tino Sehgal in de turbinehal van het Tate Modern. De performance werd uitgevoerd door minstens vijftig deelnemers, het was interactief en als toeschouwer kon je hier dus ook aan deelnemen, wat ik deed. De performance bestond uit verschillende onderdelen, er werd gerend, gezongen en met omstanders gepraat. Een van die personen uit de performance begon mij bijvoorbeeld een verhaal te vertellen over haar vriend: dat hij geen foto’s van haar mocht maken omdat ze vond dat hij zijn best moest doen om alle momenten met haar te onthouden. Tientallen vergelijkbare gesprekken volgden en ik ben hier uiteindelijk uren gebleven. Bovendien was het leerzaam om de professionals die de performance tot stand brachten te spreken. Een onvergetelijke en verrijkende ervaring!

Terug naar lijst
Delen