Tim Kaarsemaker

Tim Kaarsemaker

Opleiding
Beeldende Vorming voltijd
Lichting
2014

Pipe Dream

Ik werk voornamelijk in olieverf op canvas en paneel. Voor mijn grotere schilderijen gebruik ik canvas, omdat dit meer meebuigt met mijn bewegingen en het geheel een dynamischer effect geeft. Bovendien is het materiaal waar ik flink mee kan experimenteren (denk aan dikte van verf, doorzichtigheid, effect, mat/glanzend). Bij kleinere werken gebruik ik panelen, omdat hardboard me de mogelijkheid geeft om preciezer te werken.

Ik zou in de toekomst nog graag mixed media willen gebruiken. Bijvoorbeeld een 3D-kunstwerk combineren met een schilderij, zoals het kunstenaarsduo Alex Jacobs & Ellemieke Schoenmaker doet. Dat slaat een brug tussen de schilderkunst en het nu, en trekt de toeschouwer meer in het schilderij.

De Academie voor Beeldende Vorming biedt een enorme keuzevrijheid en onderbouwt die met lessen materiaal en techniek. Die sterke combinatie heeft me geholpen een eigen weg te vinden en heeft me uiteindelijk naar de schilderkunst geleid. Op dit moment is Peter Doig mijn favoriete schilder, hij is de coolste gast ooit. Zijn schilderijen hebben een bepaalde feel waardoor ze fris ogen, maar tegelijkertijd een nostalgisch gevoel in me oproepen. Ik voel me verwant met zijn onderwerpkeuze: de ervaring van de reis naar verleden, toekomst of fysieke en non-fysieke plekken in het hoofd van de kunstenaar.

Twee jaar geleden reisde ik samen met wat vrienden naar het lichtmuseum in Essen. Daar was een donkere, oude bierbrouwerij getransformeerd tot een plek waar alleen kunst met licht werd tentoongesteld. Je kon niet vrij rondlopen, er werd ieder half uur een rondleiding gegeven. Het leek daardoor alsof ik op het punt stond een grottenstelsel binnen te treden. Bij elke nieuwe ruimte die we binnenstapten kon ik alleen maar ‘oh’s’ en ‘ah’s’ mompelen. De lichtkunstwerken brachten op een perfecte manier een innerlijke dialoog teweeg en creëerden een ruimte waarbinnen iedereen in harmonie was, met zichzelf en met elkaar. Ik heb me zelden zo rustig gevoeld, daar kan geen Rothko tegenop. Deze ervaring beantwoordt aan mijn grootste wens: zorgeloos leven.

Terug naar lijst
Delen