Sabine Septer-Jansen

Sabine Septer-Jansen

Opleiding
Beeldende Vorming verkort
Lichting
2015
Specialisatie

Museum Educatie VMBO-leerlingen Rijksmuseum

E-mail
septersabine@gmail.com
Contact
LinkedIn

Ik ben in 1997 afgestudeerd aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht in Modevormgeving. In het kader van een uitwisseling heb ik aansluitend nog een half jaar aan de Hochschule der Künste in Berlijn gestudeerd. De eerste jaren daarna werkte ik als fashion-styliste voor House of Orange in Amsterdam en voor diverse glossy magazines en reclamecampagnes. Daarna heb ik enkele jaren als gallery manager gewerkt voor o.a. Blow Up Gallery. Uiteindelijk vond ik mijn draai als interieuradviseur & marketing & sales voor Vitra en later Moooi (van o.a. Marcel Wanders).

Kunst, Design & Educatie zijn mijn passie. Nu is het moment daar om mijn ervaring en enthousiasme te delen met een jongere generatie. Dat doe ik onder meer door met veel plezier les te geven aan de Artemis Styling Academie (hbo) en met de afronding van een actueel onderzoek voor de afdeling Educatie van het Rijksmuseum. Dit onderzoek naar betekenisvolle rondleidingen voor vmbo-leerlingen dat ik aan het Rijksmuseum heb afgerond, is genomineerd voor de Zoek! Onderzoeksprijs 2015.

Jongeren, Terry Barrett, Musea, Museumeducatie, Prummel & Saey, Rijksmuseum, Stedelijk Museum, Hermitage, EYE etc.

Mijn droombaan is educatief materiaal ontwikkelen voor musea.

Vmbo-leerlingen betekenisvol rondleiden in het Rijksmuseum Amsterdam

Mijn onderzoek aan het Rijksmuseum richt zich op betekenisvolle museumeducatie om de vmbo-leerling binnen een rondleiding écht te bereiken. Dit onderzoek is genomineerd voor de Zoek! Onderzoeksprijs 2015. Kort heb ik op dit symposium kunnen uitleggen hoe dit veld- en literatuuronderzoek tot stand is gekomen. Welke onderzoeksvragen zijn beantwoord, welke verbanden er naar voren zijn gekomen en wat de uitkomsten van dit onderzoek zijn. Voor musea (als het Rijksmuseum) zijn heldere en praktische aanbevelingen gepresenteerd in woord en beeld.

Met deze aanbevelingen zou het goed mogelijk moeten zijn om vmbo-leerlingen binnen een rondleiding een betekenisvolle ervaring mee te geven. Betekenisvol is een persoonlijke ervaring, die alleen de leerling zelf kan bepalen. Vandaar dat in dit onderzoek ook de vmbo-leerlingen zelf aan het woord zijn gekomen. Dat maakt dit onderzoek extra relevant en toepasbaar.

De jury van de Zoek! Onderzoeksprijs zegt hierover: 'Sabine heeft een sterke presentatie: gedecideerd, vakkundig en een mooi lopend verhaal. Ze laat zien volledig thuis te zijn in de achtergrond en educatiepraktijk van het Rijksmuseum Amsterdam en weet daarbij kritische kanttekeningen te plaatsen. Ook draagt Sabine gefundeerde mogelijkheden aan voor verbetering van educatieve activiteiten specifiek gericht op vmbo-leerlingen.'

Download onderzoek Vmbo-leerlingen betekenisvol rondleiden in het Rijksmuseum Amsterdam (PDF)

Downloads

Stage

Zowel stage gelopen bij Goois Lyceum in Bussum als Montessori Lyceum Amsterdam. Bij Goois Lyceum uiteindelijk ook tijdelijk in diens genomen om docent te vervangen voor Tekenen, Capita Selecta en de Kunstklas (havo/vwo). Montessori Lyceum stage gelopen bij Textiel (vmbo), Kunst Algemeen, CKV en de Kunstklas (havo/vwo). Hier zelf lessen voor ontwikkeld en uitgevoerd, o.a. lessen digitale fotografie/photoshop, EYE en film.

Terug naar lijst
Delen