Laura Zijlmans

Laura Zijlmans

Opleiding
Beeldende Vorming voltijd
Lichting
2016
Specialisatie

Kunststof, recyclen, up-cyclen.

E-mail
laura.zijlmans@hotmail.com

Gun jezelf de tijd om je te laten inspireren.

Ik ben geboren aan de kust waar ik een enorme passie voor de zee en watersport heb ontwikkeld. Ik haal veel inspiratie uit het diverse element gedurende het hele jaar.

In de eerste jaren van de opleiding heb ik veel beeldend werk gemaakt door voorwerpen te recyclen. Zo heb ik in het eerste jaar een tunnel gemaakt van gesmolten LP's en een tapijt van cassettebandjes en videobanden. Ik ben ervan overtuigt dat werken met bestaande materialen of voorwerpen, je uit kunnen dagen om creatief oplossingen te bedenken en daar een installatie van te maken. Ik heb mij bijvoorbeeld altijd afgevraagd waarom bijna iedereen incomplete paren sokken heeft en deze vaak toch bewaard. Ik ben niet achter de oorzaak gekomen maar heb wel deze weduwsokken bij elkaar gebracht toch een beeldend werk.

Inmiddels ben ik mij in de kunststoffen gaan specialiseren. Dit houdt in het bewerken van plastic en het zelf geiten van verschillende soorten kunststoffen ( epoxy, lamineer hars, P.U., purschuim, polyester. etc.)

Of ik bestaande materialen bewerk of zelf vormen giet, mijn werk ontstaat grotendeels uit een bewondering voor het materiaal. Wat kan ik er mee? Hoe ziet het eruit? Hoe kan ik dat inzetten bij mijn beeldend werk?

Dit jaar komen deze dingen allemaal samen. Mijn fascinatie voor het element water en het plezier van het werken met kunststof. Ik wil met mijn eindwerk de door mij ervaren kracht van het water laten zien.

Ik laat mij met name inspireren door mijn omgeving. In Den Helder vind het het belangrijk de omgeving te betrekken bij het onderwijs. Zelf vind het ik fijn om Amsterdam te wonen en de mogelijkheid te hebben om naar diverse galleries, openingen, exposities, optredens en theater te kunnen wanneer ik maar wil.

Mijn doel in de kunsteducatie is om de leerlingen onderwijs aan te bieden dat tot buiten het lokaal reikt. Ik streef ernaar dat de leerling zich laat inspireren door eigen ervaringen of die uit zijn omgeving haalt.

Blue wave

Mijn beeldend eindwerk gaat over mijn ervaring met het water. Met name de zee heeft altijd een grote rol gespeeld in mijn leven en ik heb een liefde voor dit element ontwikkeld. Daarbij weet ik dat de zee ook grote tegenstellingen heeft. Ik kan genieten van de oneindigheid en gewichtloosheid die mij een gevoel van vrijheid geven. Daartegenover heb ik ook de gevaren ervaren. Wat soms een angst op kan roepen dat vooral gaat over het verliezen van controle. Je bent de zee niet de baas, nooit. Je kan alleen accepteren dat de zee een eigen wil heeft en genieten van de momenten dat jij eraan deel mag nemen.

Stage

In mijn afstudeerjaar heb ik mijn LIO-stage gelopen op 'Mavo aan Zee' in Den Helder. Hier ben ik opgenomen in het team als volwaardig collega. Ik had op de Mavo eigen klassen waar ik Beeldende Vorming aan geef gedurende het hele schooljaar.

Mijn afstudeeronderzoek heb in opdracht gedaan van Hans van Beekum, de directeur van Mavo aan Zee. Mijn onderzoek gaat over het implementeren van Community College bij het vak Beeldende Vorming op de Mavo. Kort gezegd is Community College een school die sterke verbinding heeft met de omgeving. Zo worden gedeeltes van lessen bijvoorbeeld buiten de deur gedaan. Ik denk dat deze vernieuwende visie efficient kan zijn en een positieve bijdrage levert aan het onderwijs en aan de omgeving. Zo probeer ik mijn lessen al een beetje aan te passen om te zorgen dat leerlingen leren in hun eigen omgeving. Hiermee hoop ik de opdrachten een context te geven en de leerling nog meer te enthousiasmeren voor mijn vak. 'Waarom binnen kunstbeschouwing geven als er in de stad meerdere galleries en musea zijn?!'

Terug naar lijst
Delen