Merel Kaal

Merel Kaal

Opleiding
Beeldende Vorming voltijd
Lichting
2018

“Travel is a fantastic self-development tool, because it extricates you from the values of your culture and shows you that another society can live with entirely different values and still function and not hate themselves. This exposure to different cultural values and metrics then forces you to re-examine what seems obvious in your own life and to consider that perhaps it’s not necessarily the best way to live.”  (Mark Manson, The Subtle Art of Not Giving a F*ck, 2016)
 

Observing differences

In dit werk begeven verschillende objecten, zowel natuurlijk als gemaakt, zich naast elkaar. Door het werk van verschillende kanten te bekijken ontstaat er een gesprek. Een gesprek tussen zowel de objecten onderling als tussen het werk in zijn geheel en haar toeschouwer. De spiegels creëren zowel mogelijkheden als begrenzingen. Ze creëren een verwachtingspatroon en doorbreken dit tegelijkertijd. Ze nodigen uit tot rondlopen, het werk met een open blik te onderzoeken en op verschillende manieren te bekijken.
 
Het resultaat is een uiting van frustraties en gevoelens die betrekking hebben op universeel niveau maar ook op persoonlijke ervaringen. Factoren zoals onder andere cultuur, tijd, afkomst en taal vormen de kaders van waaruit mensen de wereld om hen heen waarnemen. Dit kan dus voor ieder individu anders zijn. Deze verschillen in waarneming en denken kunnen zorgen voor onbegrip en zelfs vooroordelen en het is aan ons om deze verschillen te erkennen, onderzoeken en uiteindelijk te respecteren.

Terug naar lijst
Delen