Ellis van Turnhout

Ellis van Turnhout

Opleiding
Beeldende Vorming deeltijd
Lichting
2021
E-mail
emcvanturnhout@gmail.com

Geef sturing aan zelfsturing

 

Zelfsturing is een populair en belangrijk onderwerp binnen het onderwijs. Het simpelweg reproduceren van aangeboden kennis maakt steeds meer plaats voor het zelf verkrijgen van vaardigheden en kennis. Tijdens mijn stage op het Hout- en Meubileringscollege (HMC) in Amsterdam heb ik gezien dat er in het eerste jaar nog wel veel sturing wordt gegeven door de docent, terwijl er in het vierde jaar van de opleiding Creatief Vakman   hoge eisen worden gesteld aan de zelfsturing van studenten.

Voor mijn onderzoek heb ik gekeken hoe de zelfsturing van studenten op het HMC verbeterd kan worden. De studenten moeten leren om meer verantwoordelijkheid te nemen voor hun leerproces door zelf doelen te stellen, weloverwogen beslissingen te nemen en ook bij tegenslagen vol te houden.

Visie:
Veranderen de jongeren van tegenwoordig en daardoor ook hun omgeving, of verandert de omgeving en zijn het niet per se de jongeren zelf? In ieder geval staan jongeren van nu anders in het leven dan eerdere generaties. In onze voortdurend veranderende samenleving zien we veel verschillende ontwikkelingen op allerlei gebied, andere leefomstandigheden en diverse culturele achtergronden. Nieuwe beroepen in het vooruitzicht vragen andere eisen en vaardigheden.

Door het volgen van kunstonderwijs leren jongeren om (anders) te kijken. Ze leren oplossingen bedenken, buiten de kaders te denken, te analyseren, samenwerken & reflecteren, een kritische houding aan te nemen en hun eigen kwaliteiten kennen. Woorden en beelden zijn daarbij heel belangrijk. Kunstonderwijs leert jongeren hun eigen weg te vinden en deze beter te begrijpen.

Terug naar lijst
Delen