Telka van Dodewaard

Telka van Dodewaard

Opleiding
Beeldende Vorming deeltijd
Lichting
2021
E-mail
telka@telka.nl

KickStart


Ik ben beeldend kunstenaar, afgestudeerd aan de academie van Maastricht, discipline beeldhouwen. Vervolgens heb ik nog een studie gevolgd aan het Sandberg instituut. Na op verschillende plekken – naast mijn kunstpraktijk – les te hebben gegeven, wilde ik me verder professioneel ontwikkelen in het docentschap.  
 
Tijdens mijn studie aan de Breitner Academie heb ik in mijn examenjaar stage gelopen bij het IVKO, een montessori kunstvakschool op mavo- en havoniveau. Bij een van mijn klassen heb ik mijn afstudeeronderzoek gedaan. Voor dit afstudeeronderzoek ben ik op zoek gegaan naar een manier om leerlingen sneller in een divergent denkende stand te krijgen omdat die stand het genereren van originele ideeën en het bedenken van nieuwe ontwerpen bevordert.

De lessen zijn, ook al zijn het blokuren, snel voorbij en dan wil je elke minuut van de les goed benutten. Ik heb een korte interventie bedacht waarmee ik de leerlingen wil helpen om makkelijker in een divergente stand te komen: een KickStart. Meteen aan het begin van de les even kijken en luisteren naar een activerende performance. De geluiden/muziek in combinatie met vervreemdende handelingen/dansmoves echt ervaren terwijl er tegelijkertijd een abstracte opdracht wordt uitgevoerd. Niet gewoon een opwarmertje. Elke keer kan de inhoud worden aangepast om diverse kunstdisciplines de revue te laten passeren.
 
Door de leerling op deze manier in aanraking te laten komen met kunst maak je de zintuigen wakker. Het voedt de verbeeldingskracht en nodigt uit om andere standpunten te onderzoeken.Ik denk dat het belangrijk is dat leerlingen snel in een divergente stand komen, om zo meer rendement te kunnen hebben van kunstonderwijs.

Terug naar lijst
Delen