Anka Witkowska

Anka Witkowska

Opleiding
Beeldende Vorming deeltijd
Lichting
2022

RedGreen - Wat is de goede voorouder?


Maak ruimtelijk werk waarin de relatie tussen de goede voorouder en het kathedraal denken zichtbaar wordt. Gebruik groene en rode draden als beeldend materiaal.  

Voor het ontwikkelen van de examentraining Kunst Algemeen met als thema Antropoceen heb ik inspiratie gehaald uit het boek De goede voorouder van Roman Krznaric. Daarin beschrijft Krznaric onder andere het belang van kathedraal denken: het aangaan van projecten zonder een specifiek doel voor ogen te hebben, zonder plan en zelfs zonder het eindresultaat te hoeven zien. Daarin herken ik een spoor dat de motivatie zou kunnen zijn voor het onbevangen leren; voor de scores en diploma’s aan de ene kant en voorbij deze. Levenslang als het ware. Krznaric spoort aan om de waarde van ondernemingen en projecten te leren zien waar een doorlopend experiment aan ten grondslag ligt. Dat biedt een vruchtbare bodem om nieuwsgierigheid te ontwikkelen en te koesteren naar de voorouder uit het verleden en de voorouder in de leerling zelf. De leerling als individu en als deel van een gemeenschap.  

Generaties lange Group Genius (Sawyer, 2020) in een tijdloze actie, zonder dat het iets meetbaars oplevert. Eerder proces dan eindresultaat. Eerder houding dan object. Makers van de conceptuele stroming van de 20ste eeuw, zoals John Cage, hebben de kunst van het niets doen of experimenteren hoog - of misschien wel stil - zitten. Dat niets doen zou een van de mogelijke kenmerken van de goede voorouder kunnen zijn...

Zijn rode en groene draden in deze context elkaars tegenpolen of misschien toch de tegenkrachten waar de balans van afhankelijk is? (Bor, 2021)

Deze complexe opdracht biedt tegelijk een keuze uit subopdrachten gebaseerd op, onder andere, embodied learning:  

Ga zitten en luister gedurende 4.33 minuten naar de omgevingsgeluiden. Aan wiens en welk werk doet het je denken?  


“Happy new ears”

- John Cage.

Terug naar lijst
Delen