Isis van der Knaap

Isis van der Knaap

NFT Museumshop

 

In haar laatste jaar aan de Breitner heeft Isis van der Knaap zich in de wereld van Crypto art en non-fungible tokens (NFT) gestort. In haar art-based research is ze op zoek gegaan naar de fysieke kant van het digitale kunst-fenomeen. In NFT Museumshop maakt ze deze virtuele markt tastbaar voor de toeschouwer (of koper?).

Toen de NFT-markt in maart 2021 explodeerde door de verkoop van Beeple’s Everydays voor 69 miljoen dollar bij het prestigieuze veilinghuis Christie’s, leek iedereen mee te willen gaan in de hype. Nike maakte NFTs voor sneakers, het British Museum zette alle Hokusai prenten om in NFTs en Paris Hilton en Jimmy Fallon pronkten op tv met hun aangekochte Bored Apes. Anderhalf jaar later is de toekomstige rol van deze crypto smart contracts nog steeds moeilijk vast te stellen. Zijn NFTs de nieuwe hoop voor de digitale kunstmarkt? Hangt er over vijf jaar bij iedereen een CryptoPunk in zijn/haar/hen metaverse appartement? Of zal de bubbel binnenkort barsten?

In de NFT museumshop tracht Isis van der Knaap de beeldvorming rondom de NFT-markt op speelse wijze in kaart te brengen. Er zijn posters, ansichtkaarten, aanstekers, buttons en meer te koop, net als in een ‘normale’ museumwinkel. Tegelijkertijd werkt het als een metafoor voor de digitale NFT-markt en de blockchain, want het kopen van de producten is ingewikkelder dan het lijkt. Door middel van deze interactieve installatie wordt de nieuwe digitale kunstmarkt toegankelijk en tastbaar gemaakt.

Terug naar lijst
Delen