Magalie Tracqui

Magalie Tracqui

Opleiding
Beeldende Vorming deeltijd
Lichting
2022
E-mail
maggy.lolt@gmail.com

Leerlingen gaan een beroep doen dat nu nog niet bestaat,

... hoe kunnen ze zich daar het beste op voorbereiden in de kunstlessen? 


Mijn afstudeeronderzoek gaat over programmeren tijdens de les beeldende vorming. Het is een ontwerponderzoek naar programmeeronderwijs door de integratie van de softwareScratch in VWO 2 beeldende vorminglessen.

Ik denk dat leerlingen in staat moeten zijn hun praktijk te ontwikkelen vanuit hun eigen ervaring met kunst, om zo een expert te worden binnen hun eigen vakgebied. Mijn visie is gebaseerd op twee principes: de authentieke kunsteducatie en de balans tussen beheersing van techniek en ontwikkeling van ideeën 

Het zou ideaal zijn voor mij, als we drie keer per semester de les beginnen buiten de school, bijvoorbeeld in het atelier van een kunstenaar, op bezoek bij een tentoonstelling, een museum of een festival. Als de leerlingen ook kunstles kunnen krijgen in een ander klaslokaal (voor bijvoorbeeld interdisciplinaire projecten), buiten kunnen experimenteren in relatie met de natuur of de stad, in contact kunnen komen met professionals, interviews kunnen houden en mee kunnen lopen, dan zal dat goed voor hen zijn. Om actuele kunstlessen te ontwikkelen, moeten de leerlingen een perspectief dat voorbij het klaslokaal gaat adopteren en met nieuwe, moderne, technologische materialen werken.  

Lesontwerp: een stamboom in de vorm van een programma. 

Maak een stamboom door verschillende stijlen te combineren en maak het interactief: als je op de naam van de persoon klikt, verschijnt er een nieuwe afbeelding! 

Maak een onderzoek over jefamilie:indat programma laat je vier generaties zien en per persoon de naam, woonplaats, geboortedatum (en eventueel sterfdatum). Met de programmeertaal scratch ga je verschillende uitwerkingen per persoon gebruiken en creatieve oplossingen verzinnen om de stamboom vorm te geven (denk aan stijl, technieken, vormen, kleuren enz.). Gebruik voor elk persoon karakteristieke kenmerken (jong, oud, hobby’s enz.).  

Terug naar lijst
Delen