Aan het werk

Met je bachelordiploma op zak heb je een eerstegraads lesbevoegdheid en ben je startbekwaam voor het hele kunsteducatieve veld. Je kunt werken in het onderwijs of kiezen voor een baan in een culturele instelling of voor een kunsteducatieve afdeling van een museum. Alumni kiezen ook vaak voor de combinatie van het docentschap met een eigen praktijk als beeldend kunstenaar.  

Voorbeelden van functies van onze alumni:
-docent beeldende kunst en vormgeving in het voortgezet- of basisonderwijs
-autonoom beeldend kunstenaar
-kunsteducator in musea of andere culturele instellingen
-docent in combinatie met een eigen praktijk als beeldend kunstenaar
-ontwikkelaar van kunstprojecten of kunstcoƶrdinator

Beroepsperspectief

Het beroepsperspectief na je afstuderen is goed. Veel studenten krijgen tijdens hun stage al een baan aangeboden. Dit zijn de arbeidsmarktcijfers voor de bachelor Docent beeldende kunst en vormgeving (bron: studiekeuze123):

Ondernemerschap

Op de Breitner Academie is er veel aandacht voor het ondernemerschap na je studie, ook in keuzevakken. Over de zakelijke kant van werken in de kunst- en cultuursector biedt de AHK de website BeroepKunstenaar.nl. Er staat informatie voor -studerende of afgestudeerde- uitvoerende, scheppende en docerende kunstenaars, erfgoedprofessionals en over werken in ondersteunende beroepen in de podiumkunsten. Elke discipline heeft een eigen ingang: van architectuur tot muziek, beeldende kunsteducatie tot theater en dans. Het gaat bijvoorbeeld over het opstarten van een beroepspraktijk als zelfstandige, belastingen, juridische zaken, praktische stappenplannen, de rubriek 'ik wil ...' en de financiering van projecten. Docenten kunnen de site ook gebruiken als hulpmiddel bij hun lessen over ondernemerschap.

Nog niet uitgeleerd?

Na de bachelor kun je doorstuderen aan de master Kunsteducatie van de AHK. Met deze tweejarige deeltijdopleiding kun je je verder professionaliseren in het vakgebied. Je werkt nauw samen met medestudenten uit verschillende disciplines en ontwikkelt een persoonlijke visie op actuele vraagstukken in de kunst en kunsteducatie. Ook kun je denken aan een kunstacademie, een universitaire of een postacademische opleiding op het gebied van bijvoorbeeld kunsteducatie, kunstgeschiedenis of onderwijskunde.

Alumni

Nieuwsgierig naar onze alumni? Op de pagina lichtingen presenteren alumni van de Breitner Academie zich online met hun werk en verhaal! Je kunt selecteren op jaar van afstuderen en soort opleiding.

Delen