Nascholing ArtechLAB voorjaar 2023

In het voorjaar van 2023 organiseert ArtechLAB weer een tweedaagse nascholing. Het definitieve thema is nog niet bepaald maar zal een onderwerp zijn op het snijvlak van kunst, technologie en wetenschap. 

De nascholing is bedoeld voor docenten kunst, informatica, natuurkunde, maatschappijleer en burgerschap die werkzaam zijn in het educatieve veld. De nascholing is ook geschikt voor mensen die eerder al een nascholing van ArtechLAB hebben gevolgd.

In het kort:

  • Je raakt in twee dagen vertrouwd met het model voor authentieke kunsteducatie, gebaseerd op het remix model van Emiel Heijnen (Lector Kunsteducatie, Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten).
  • Je krijgt toegang tot een grote collectie voorbeelden van kunstwerken rondom het thema welke je als uitgangspunt kunt nemen voor de door jou ontwikkelde les(sen).
  • Je gaat praktisch aan de slag in een workshop gegeven door een kunstenaar die zich met dit thema bezig houdt en ervaart hoe zij dit vertalen naar een les.
  • Je gaat naar huis met een uitgewerkt ArtScience lesplan waar je meteen mee aan de slag kunt!

 

Info nascholing ArtechLAB Amsterdam voorjaar 2023
Doelgroepkunst- en bètadocenten, kunst-educatoren, opleiders, onderzoekers en (master)studenten
Periodevoorjaar 2023
Studielast2 dagen totaal
Kosten €575,- pp, met duokorting (kunst- en betadocent van dezelfde instelling) €425,- pp.
LocatieMarineterrein, Amsterdam

Voorlopige programma

Dag 1 - Marineterrein, Amsterdam

Programmaleider Loes Bogers licht de werkwijze van ArtechLAB toe. Behalve verschillende samenwerkingen met onderzoekspartners, zoals het opzetten van de ArtScience Database en het verzorgen van nascholingen, biedt ArtechLAB ook een verplicht 1e- en 2e-jaars vak en een minor aan op de Breitner Academie. We gaan in op de verschillende manieren waarop kunst en wetenschap elkaar kruisen, in het verleden, heden en de toekomst. We laten een veelvoud aan voorbeelden zien van kunstenaars, ontwerpers en (amateur)-ingenieurs die werken aan een eerlijker en duurzamer internet van de toekomst, waar je uit kunt putten voor je lesontwerp. Daarnaast zal een kunstenaar en/of wetenschapper werkzaam in dit interdisciplinaire veld uitleg geven over haar/zijn/hun werkwijze.

In de middag licht onderwijsontwerper Arida Bandringa het ontwerpmodel toe en geeft voorbeelden hoe je met dit model lessen kunt ontwikkelen. Er wordt een start gemaakt met het maken van een eigen lesopzet aan de hand van het ontwerpmodel.  

Dag 2 - Marineterrein, Amsterdam

We beginnen deze dag met een inspirerende workshop van een kunstenaar die werkt aan thema’s gerelateerd aan internetcultuur en internet infrastructuur. In de workshop maak je kennis met praktische tools die je kunt gebruiken met je leerlingen.

In de middag is er volop tijd om onder begeleiding in duo’s te werken aan een lesopzet die aan het einde van de dag gepresenteerd wordt. We streven ernaar om iedereen met een werkbare lesopzet naar huis te sturen waarmee je op maandag meteen aan de slag kunt. 
De nascholing wordt afgesloten met een borrel en het uitreiken van de certificaten. 

Marineterrein
De nascholing zal plaatsvinden op het Marineterrein Amsterdam, waar ArtechLAB, de VRAcademy en de AHK Makerspace gevestigd zijn. Het Marineterrein is dé creatieve en technologische hub en hotspot in Amsterdam. Dit eeuwenoude terrein ligt op het stadseiland Kattenburg in het centrum van Amsterdam. De AHK werkt hier aan het ontwikkelen van een leeromgeving waarin studenten, docenten, publiek, partners en communityleden samen kunnen werken aan cross-overs op het gebied van kunst, wetenschap en educatie. 

Delen