Nascholing filmeducatie in samenwerking met Netwerk Filmeducatie (Eye Filmmuseum): VOL (wachtlijst)

De nieuwe editie van deze populaire nascholing start op zaterdag 25 september maar is helaas al volgeboekt. Je kunt je wel aanmelden als geïnteresseerde voor een volgende editie door een mail te sturen naar: Katya.Borsova@ahk.nl. We sturen dan een bericht als de data voor de volgende editie bekend zijn.  
 

Hoe kun je het medium film succesvol integreren in je lespraktijk? Hoe maak je film en hoe leer je leerlingen bewust en kritisch kijken naar film en video? Welke opdrachten zet je in zodat de ervaring van film kijken en film maken betekenis krijgt voor de leerlingen? Hoe kun je laagdrempelige montagesoftware inzetten om films te maken met de klas? Deze vragen en nog veel meer komen aan bod tijdens de nascholing die de Breitner Academie en het netwerk Filmeducatie (Eye Filmmuseum) aanbiedt op 3 zaterdagen in september en oktober. Bij de nascholing wordt gebruik gemaakt van de nieuwe leerlijn Film, ontwikkeld door docenten en lerarenopleiders die verbonden zijn aan het Netwerk Filmeducatie. Tijdens de nascholing worden de thema's filmanalyse, filmvaardigheden en filmdidactiek behandeld. De nascholing wordt geleid door Meldrid Ibrahim, docent van de Breitner Academie en medeontwikkelaar van deze nascholing en ze wordt hierin bijgestaan door gastdocenten en filmmakers. 

Alle instrumentele vaardigheden die je nodig hebt om met leerlingen een film te maken komen aan bod. We bekijken verrassende en betekenisvolle film- en videofragmenten en werken vanuit de ervaring van de toeschouwer, via gerichte waarneming, naar de betekenis van de film. We besteden aandacht aan het model van Authentieke Kunsteducatie en ontwikkelen zelf Wicked Film Assigments. We richten ons op praktische vaardigheden, technieken en tools die direct inzetbaar zijn in de klas. Het gehele maakproces: van plannen tot vertonen wordt doorlopen en steeds wordt de koppeling gelegd naar de lespraktijk.
 

Programma:

zaterdag 25 sep: Aftrap - Filmdidactiek (Breitner)
Workshop van Lucas Westerbeek van stichting De frisse blik
Expositie Eye
Wicked Film Assigments

zaterdag 9 okt: Filmanalyse (Eye)
Filmanalyse met filmmaker en regisseur Mari Sanders
Opdracht: filmanalyse in de lespraktijk
Lezing ‘Van bierviltje tot film’ van Mari Sanders
Filmplan

Opdracht tussendoor; filmen en materiaal in montageprogramma zetten

zaterdag 30 okt: Filmvaardigheden (Breitner)
Filmmontage

woensdag 10 november - Afsluiting (Eye)
Feestelijke afsluiting in Eye, waar alle resultaten getoond worden.

 

  • Voor wie:  kunstdocenten, kunsteducatoren, opleiders, (master)studenten. Je hoeft geen ervaring te hebben met filmen en monteren. We starten met het basisniveau en monteren in gratis apps of in een online montageprogramma. Er wordt wel verwacht dat je een aantal digitale basisvaardigheden onder de knie hebt, zoals het versturen van filmbestanden van de smartphone naar de computer, het online opslaan van bestanden en het inloggen op MS Teams. We kunnnen je hierbij uiteraard ook helpen.
  • Tijdsinvestering: 3 zaterdagen en een woensdagavond. Tussen de bijeenkomsten wordt een huiswerk- of filmopdracht meegegeven
  • Locatie: We houden rekening met de dan geldende corona-maatregelen maar we gaan er vanuit dat we deze nascholing fysiek geven op locatie in Eye Filmmuseum en bij de Breitner Academie.
  • Wanneer: zaterdag 25 september, zaterdag 9 oktober, zaterdag 30 oktober van 10.00 tot 17.00 uur, woensdag 10 november van 19.30 tot 21.30 uur.  
  • Kosten voor de gehele cursus: 615 euro
  • Inschrijven: vanaf heden

Reacties van deelnemers:
“Ik heb inspiratie en moed.”
“Ik kan direct aan de slag met opgedane ideeën en opdrachten”
“Ik sta nu meer boven de stof en dankzij de praktijkopdrachten heb ik mijn eigen filmvaardigheden verbeterd.”
“Leuke opdrachten die niet ‘zweven' en er zit echt een achterliggende gedachte achter.”
“Ik heb het gevoel dat ‘de filmdocent' steeds meer op de kaart gezet wordt!”
“Ik wil een vervolg!”

 

 

Delen