Veel gestelde vragen (en antwoorden)

Voor wie is deze opleiding?
De leergang is toegankelijk voor bevoegde docenten in primair, voortgezet of mbo-onderwijs. Je hoeft geen voorkennis te hebben van filmmaken en filmanalyse. Wel moet je een educatieve werkplek hebben waar je je inzichten kunt toepassen. Dit kan ook een stageplek zijn. We zijn benieuwd naar je leervraag, je intentie een creatief proces te omarmen en de manier waarop je opgedane inzichten zelfstandig zou willen vertalen naar je eigen doelgroep en onderwijspraktijk. 

Wat leer je tijdens de opleiding?
De opleiding is heel praktijkgericht. Je leert filmmaken en past het geleerde direct toe in je eigen werkpraktijk. Je krijgt inzicht in de werkwijze van ervaren po- en vo-filmdocenten en ontdekt het buitenschoolse educatieve speelveld van culturele instellingen, filmtheaters en festivals. Voor meer informatie over het programma zie ook onze brochure. 

Ik ben geïnteresseerd in de opleiding, hoe kan ik me inschrijven?
We organiseren een paar keer per jaar een voorlichting/intake avond of middag. Je kunt dan algemene informatie krijgen of je kunt ervoor kiezen om een intake gesprek aan te vragen. Tijdens dit gesprek beantwoorden we je vragen en kijken we of je wensen en verwachtingen aansluiten bij het programma van de opleiding. Bij een wederzijdse positieve uitkomst van het gesprek kun je je officieeel inschrijven bij de opleiding. Uiteraard verplicht het gesprek je verder tot niets.  
 

Mede dankzij deze opleiding heb ik gemerkt dat ik echt goud in handen heb als ik het met mijn leerlingen heb over film. Hoe makkelijk ze zich kunnen uiten binnen dit medium en dat ik ze daar nu ook goed in kan begeleiden. Dát vind ik heel waardevol.
student On The Movie

Ontvang je na de opleiding een officieel certificaat?
Bij het afronden van de opleiding ontvang je een certificaat waarmee je aan kunt tonen dat je bekwaam filmdocent bent (let op: dit is iets anders dan een lesbevoegdheid). Deze nieuwe opleiding doorloopt momenteel de registratieprocedure van het CPION, Centrum Post Initieel Onderwijs Nederland. 

Hoe kun je de opleiding financieren?
Voor de financiering kan er mogelijk een aanvraag gedaan worden voor een STAP subsidie. Je bent zelf verantwoordelijk voor het aanvragen van deze subsidie. Vanwege de grote interesse in de subsidie kun je er helaas niet vanuit gaan dat je de subsidie ook daadwerkelijk krijgt dus hou daar rekening mee. Daarnaast kun je ook subsidie aanvragen bij de PPO, het programma Permanente Professionele Ontwikkeling, ook wel Werktuig PPO genoemd.

Welke materialen heb je nodig voor de opleiding?
Artikelen en lesmateriaal worden digitaal beschikbaar gesteld. Voor het maken van films zijn een laptop, smartphone of tablet nodig. Aanschaf van apparatuur en software is niet vereist, maar we denken hierin graag met je mee als jouw filmideeën of je lesplannen hierom vragen. Eventuele museum/filmbezoeken zijn niet bij het cursusgeld inbegrepen.
 

Ik leer het meest over dramaturgie en de 'theater'-kant die achter film schuilgaat. Voordat ik begon aan deze opleiding had ik hier weinig over nagedacht en dit maakt me veel rijker als docent.
student On The Movie
Delen