De opleiding is gestoeld op de ‘zes big ideas’ van film en de leerlijn Film van het Netwerk Filmeducatie. Het didactisch uitgangspunt van het curriculum is het model van Authentieke Kunsteducatie: het onderwijs is afgeleid uit activiteiten van filmprofessionals en zoekt aansluiting bij de kennis en interesses van leerlingen. Je ontwikkelt eigenzinnige opdrachten die ruimte bieden aan eigen initiatief en aanzetten tot onderzoek en experiment. Je bekwaamt je in het werken met laagdrempelige film- en montagetechnologie die direct inzetbaar is in de klas. Je krijgt inzicht in de manier waarop je leerlingen kan begeleiden gedurende het filmproces, van research tot teamwork, van idee tot vertoning.

Ik vind oprecht dat jullie het fantastisch doen en voorbereid hebben. Ik heb echt het gevoel dat ik in de watten wordt gelegd qua inspiratie, lesstof, docenten, interessante projecten. Ik ben heel erg blij met de opleiding en ga er met veel plezier naar toe elke week.
student On The Movie

Programma

Het jaarprogramma van On The Movie bestaat uit vier modules. In de eerste module Setup wordt de basis van het film analyseren en maken gelegd, waarbij je hands on aan de slag gaat met scenario, camera en montage. In de tweede module Confrontatie staat de maatschappelijke impact van film centraal. In de module Crisis verdiep je je in het werk van kunstenaars die de mogelijkheden van film als artistiek medium inzetten. De laatste module Climax staat in het teken van implementatie in de eigen werkpraktijk.

Elke module bestaat uit zeven lesdagen die grotendeels op de Breitner Academie paatsvinden. In de ochtenden volg je (interactieve) colleges filmanalyse van gastdocenten. Op maakmiddagen werk je onder leiding van een filmmaker aan een eigen korte film. Tussen de lessen door werk je verder aan je filmproject en oefen je met filmlessen in je eigen onderwijspraktijk. Tijdens intervisiemomenten wissel je verhalen uit over je lespraktijk met de andere deelnemers. De laatste dag van elke module staat in het teken van presentatie en reflectie en vindt plaats in de educatieruimte van Eye.

Tussen de modules in zijn er specialisatiedagen op de Nederlandse Filmacademie. Tijdens deze Turning Points word je door vakdocenten en alumni van de Filmacademie ondergedompeld in technieken en specialisaties uit de wereld van de film. De leergang wordt afgesloten met een expositie voor het werkveld en een feestelijke uitreiking van de certificaten. 

Bekijk hier de brochure '22-'23 voor het programma per week en de competenties en leerdoelen.

Delen