Organisatie

De Breitner Academie staat voor beeldende kunst en educatie. Wij zoeken verbinding en samenwerking. Wij brengen traditie en innovatie samen, wij verbinden introspectie met engagement, handwerk met nieuwe technologie, oud met nieuw, kunst met educatie. Kortom: wij leiden kunstdocenten op tot ‘nieuwe meesters’.
De Breitner Academie is de enige academie in Nederland die zich volledig focust op het opleiden van docenten beeldende kunst en vormgeving. Wij zijn een academie die verandering omarmt. Elk valkgebied zoekt verbinding met andere disciplines van de academie en met de buitenwereld. Zo ontstaan inspirerende dwarsverbanden; lees meer over 'Nieuwe meesters, onverwachte verbindingen' (PDF).

George Hendrik Breitner
De Breitner Academie is vernoemd naar de Amsterdamse kunstenaar George Hendrik Breitner (1857¬1923). Breitner leefde in de periode dat de academie is opgericht (1881). Hij was zowel schilder als een early adopter op het gebied van fotografie en hield van de stad. Breitner zei daarover: “Amsterdam past bij mijn karakter; het is net zo impulsief en explosief als ik.” Hij bracht de vernieuwing van de stad en het alledaagse leven in beeld door te experimenteren met steeds weer nieuwere camera’s. Dit leidde tot nieuwe beelden en composities en het ontstaan van de snapshot.

Raad van Advies
De Raad van Advies adviseert het management gevraagd en ongevraagd over de inhoud en de kwaliteit van het onderwijs aan de academie, en bestaat uit mensen uit het reguliere onderwijs, (museum)educatie, beeldende kunst, de kunst- en ondernemerswereld in Amsterdam (Noord) en de media. Van links naar rechts op de foto:

  • Tanja Karreman (directeur Nieuw Dakota, adviseur beeldende kunst bij Bureau Spoorbouwmeester)
  • Marianne Janssen (ondernemer Amsterdam Noord, eigenaar IJ-Consulting en aangesloten bij de ondernemersvereniging Amsterdam Noord Veban
  • Maria Verstappen (van het kunstenaarsduo Driessens & Verstappen met werk op het snijvlak van kunst, wetenschap en natuuronderzoek, juryvoorzitter Witteveen+Bos Kunst+Techniek prijs)
  • Henk Visscher (historicus, oud voorzitter Vereniging Cultuurprofielscholen, kwartiermaker po vereniging cultuur profiel, AFK, A’damse Kunstraad)
  • Elly Loman (rector Hyperion Lyceum, een vwo+ school met gymnasium en atheneum in Amsterdam Noord. Maakt onderdeel uit van de scholengroep Voortgezet Onderwijs van Amsterdam (VOvA) met o.a. Nieuwe Havo en Bredero Mavo)
  • Ronald Ockhuysen (hoofdredacteur Het Parool)
  • Saskia Grotenhuis (directeur Open Schoolgemeenschap Bijlmer en betrokken bij de Academische Opleidingsschool Amsterdam (AcOA)
Delen