Docenten didactiek

Oskar Maarleveld | Senior docent vakdidactiek en kunstbeschouwing, stagecoach

Oskar werkt sinds 2008 voor de Breitner Academie en is ook werkzaam op het Montesorri Lyceum in Amsterdam als docent beeldende kunst. Daarnaast is Oskar één van de drijvende krachten achter Studio Breitner, de kunsttalentklas van de Breitner Academie voor leerlingen van middelbare scholen.

“Mensen willen in eerste instantie altijd voldoen aan de verwachtingen en op het moment dat ze ervaren dat het juist de bedoeling is dat ze er op hun eigen manier mee omgaan, ontstaat er creativiteit. Ik geloof dat uiteindelijk iedereen gemotiveerd kan zijn om creatief werk te maken zolang het maar duidelijk is dat het er niet om gaat hoe goed of mooi het wordt. Het gaat erom dat ze met hun werk iets duidelijk kunnen maken.”

@oskarmaarleveld
oskarmaarleveld.nl

Hannie Kortland | docent vakdidactiek, stagecoach, studieloopbaanbegeleider, voorzitter examencommissie

Het is bijzonder om studenten te mogen begeleiden in een vak waar ik zelf veel energie van krijg: het creëren en verbeelden van ideeën. En hoe mooi is het om ze ook enthousiast te krijgen om dat vervolgens weer over te dragen aan anderen. Met studenten werken, die je ziet groeien, die steeds meer hun eigen visie ontwikkelen ten aanzien van het beeldende vak en het docentschap, is een uiterst inspirerende werkomgeving.

Na mijn studie Textiele Werkvormen en Handvaardigheid aan de S.O.L. te Utrecht heb ik deze vervolgd aan de opleiding Textiel Vormgeving aan de Amsterdamse Academie voor Beeldende Vorming (voorganger van de Breitner). Daarnaast heb ik Culturele Bedrijfsvoering gestudeerd in Amsterdam. Na de afronding van mijn opleidingen heb ik altijd het docentschap en zelf beeldend werken gecombineerd.

Vanaf 1987 ben ik verbonden aan de Breitner Academie. De eerste periode als docent beeldend bij de afdeling Textiel Vormgeving. De laatste jaren als docent vakdidactiek, stagecoach en studieloopbaanbegeleider. Daarnaast ben ik al enige jaren lid van de examencommissie en sinds drie jaar voorzitter.

hannie.kortland@ahk.nl
www.hanniekortland.nl

Marijke Heine | Senior docent vakdidactiek

Ik combineer mijn baan als vakdidacticus aan de Breitner Academie met het docentschap Kunst en CKV aan het Montfort College in Rotterdam. Een vruchtbare combinatie, waardoor ik studenten kan voeden met actuele voorbeelden uit de VO-praktijk. Daarnaast schilder ik in mijn atelier. Ik vind het bijzonder inspirerend om studenten te begeleiden in al de facetten van het beeldend docentschap en de verschillende accenten die zij daarbinnen willen leggen.  
Na mijn opleiding tot docent biologie en tekenen vervolgde ik deze, na een tussenstop aan de KABK, aan de Academie voor Beeldende Vorming (nu de Breitner Academie). Sindsdien combineer ik het docentschap met mijn beeldende praktijk. 

In mijn vrije tijd ben ik regelmatig in de natuur te vinden om bijzondere planten en paddenstoelen te fotograferen. 

marijke.heine@ahk.nl 
www.marijkeheine.nl 

Meldrid Ibrahim | Docent ArtechLAB, vakdidactiek, slb en stagecoach 

Tijdens mijn opleiding Docent beeldende kunst en vormgeving van 2006 tot 2010 ontdekte ik al snel dat ik me aangetrokken voelde tot hedendaagse technologieën en media die mij uitnodigden om op onderzoek te gaan, naar buiten: buiten het opleidingsgebouw. Dat wilde ik ook met jongeren doen! Ik was werkzaam op het gebied van educatie en film, media en technologie: onder andere bij De frisse blik, Foam, Cinekid en ArtechLAB en ik zette samen met collega’s een Technasium op op het Damstede Lyceum.  

Inmiddels heb ik mijn eigen educatieve ontwerppraktijk en ontwikkel ik lesmateriaal over kunst, media en technologie in opdracht van verschillende organisaties. In mijn projecten wil ik kinderen en jongeren aanzetten tot onderzoek, creativiteit en kritisch denken over maatschappelijke vraagstukken. Het geeft mij veel voldoening om studenten van de Breitner Academie te begeleiden bij het maken van lessenseries voor het mooiste vak van de wereld en wederzijdse uitwisseling en inspiratie plaats te laten vinden.  

 

Meldrid.ibrahim@ahk.nl 
www.meldrid.nl 

Delen