2018-2019 De week van Eros

Week van Eros; Seksualiteit in de beeldende kunst.

Van 28 januari tot en met 1 februari 2019 werd de jaarlijkse themaweek omgedoopt tot De week van Eros. Artist in Residence was dit jaar online kunstmagazine Mister Motley.

Onder begeleiding van kunstenaars L.A. Raeven, David Bade, Koes Staassen, Aukje Dekker en Kinke Kooi maakten de studenten deze week beeldend werk binnen het thema erotiek. Daarnaast gingen kunstenaars, schrijvers, sprekers en wetenschappers met studenten in gesprek over seks, seksualiteit en intimiteit. De week werd afgesloten met een expositie van het werk dat de studenten hadden gemaakt.

Mister Motley nodigde voor de week van Eros kunstenaars, schrijvers, sprekers en wetenschappers uit om te praten over dat waar we maar moeilijk woorden voor vinden: seks, seksualiteit en intimiteit. De vijf kunstenaars die uitgenodigd waren, gaan in hun eigen werk allemaal een relatie aan met erotiek. Zij willen seksualiteit, erotiek, porno, gender, naakte lichamen en de relatie met spiritualiteit begrijpen, ondergaan en uitdiepen. Het zijn kunstenaars die middels het experiment onze aannames over seks verbreden en grenzen laten vervagen.

Door deze vaak moeilijke begrippen uitvoerig te bespreken werden studenten deze week ondergedompeld in de betekenis en waarde van seksualiteit in de beeldende kunst. Hoogtepunt van de week was de kortstondige expositie die goed bezocht werd.

2015-2016 Artist in Residence Helmut Dick

In het Artists in Residence programma AIR wordt de confrontatie met internationale, hedendaagse kunstenaars gestimuleerd en is er ruimte om de beste praktijken in huis te halen die het onderwijs en het artistieke beleid kunnen bezielen. In het studiejaar 2015-2016 organiseerde Helmut Dick, beeldend kunstenaar en docent aan de Breitner Academie, als Artist in Residence het programma The Genius Loci and Other Invisible Forces.

Helmut Dick (1969, Bonn) studeerde aan de Rietveld Academie en het Sandberg Instituut. Na zijn afstuderen, richtte hij zich als beeldend kunstenaar op de beeldhouwkunst en performances. In 2003 werd hij tweemaal genomineerd voor de Prix de Rome en won de basisprijs. Dick is multidisciplinair actief in de openbare ruimte, doceert en exposeert regelmatig, zowel nationaal als internationaal. Zijn fascinatie ligt bij de invloed van het gedachtegoed van bewoners en makers op hun bewuste of onbewuste leefomgevingen. Dick maakt deze zichtbaar of onderdeel van zijn werk. De resultaten van het project zijn hier te zien.

2011-2012 Artist in Residence Eboman

In studiejaar 2011-2012 werkt sample- en remixkunstenaar Eboman als Artist in Residence met studenten en docenten van de Academie voor Beeldende Vorming en de opleiding Docent muziek van het Conservatorium van Amsterdam.

Delen