Amsterdam Light Festival 2013 en 2014; werk van alumnus Ralf Weterhof

Het werk Drawn in Light van alumnus Ralf Westerhof was tijdens het Amsterdam Light Festival van 2013 te zien. Het werk werd geselecteerd uit ruim driehonderd inzendingen uit dertig landen. Het werk werd dus niet gemaakt tijdens een stage maar was wel het begin van een lange, bijzondere relatie tussen de Breitner Academie en het lichtfestival. 

Drawn in Light was een zwevende installatie, waarin een 380 cm hoog grachtenpand het middelpunt vormt van een twaalf meter wijde mobile. In twee ringen hieromheen bewogen elementen uit de omgeving, zoals lantarenpalen, een boom, een auto en wat mensen. De lagen bewogen rustig voor elkaar langs waardoor het een continue veranderende scene werd met veel diepte. Er waren geen schaduwen, maar de lijnen staken zelf lichtgevend af tegen de donkere nacht. Vanaf de brug kon de toeschouwer één worden met de grote, boven de gracht zwevende installatie en zich verliezen in een steeds veranderend perspectief.

Voor kunstenaar Ralf Westerhof was Drawn in Light het grootste autonome project tot nu toe. "Het is een ruimtelijke lijntekening zoals men die van me kent. Ook fragiel, maar dan wel op een andere schaal, helemaal gemaakt uit 3 tot 10 mm roestvrij staal. Het was een hele uitdaging, waarbij ik naast mijn heel bruikbare skills als theatervormgever ook weer heel nieuwe vaardigheden heb opgedaan. De jury heeft mij ervan moeten overtuigen om mijn plan groter te maken. Het is dan ook een mobile van niet zes maar twaalf meter geworden".

In de daaropvolgende editie van het lichtfestival in 2014 was wederom een werk van hem te zien: Paths Crossing. 

Dit werk bestond uit kleurige lijnen van licht met een lengte van maar liefst 160 meter. Het kunstwerk was over de gracht gespannen. Plots leek je in een tekenfilm te zitten, om je heen ontvouwde zich een verhaal over vriendschap. Elke lijn had een kleur en stond voor een persoon. Lijnen die naar elkaar toe bewogen waren vriendschappen die groeien. De lijnen vormden ook figuren; er ontstonden beeldengroepen die een bepaalde levensfase verbeeldden. ‘Paths Crossing’ is een universeel verhaal.

Ralf Westerhof's lichtkunst is wereldwijd op festivals te zien, bekijk het werk op de website van Ralf Westerhof.

Amsterdam Light Festival
 

Delen