Amsterdam Light Festival 2016; Translucent

Voor het voor het Amsterdam Light Festival 2016 maakten Teun de Boer, Hanna Betsema en Verena Hall (Breitner Academie) en François Bisschop en Maurice Keetman (HvA) samen het lichtkunstwerk Translucent: een lantaarnpaal waarin de suggestie van leven gewekt wordt.

Licht zonder schakelaar
Het thema van de Illuminade is de wetenschap van biomimicry, waarin de logica en structuren van de natuur worden gebruikt om menselijke problemen op te lossen. Omdat we zo afhankelijk zijn van licht maar we de zon niet met een knopje aan of uit kunnen schakelen, heeft de stad een netwerk van gehoorzame lantaarnpalen, een zee van kunstmatige zonnen. Translucent is onderdeel van dit netwerk maar heeft net als de zon geen schakelaar: het kunstwerk wordt bewoond door een lichtbron. Deze lichtbron klimt elke avond in de lichtmast omhoog om voorbijgangers van licht te voorzien. Met een knipoog naar de tijd waarin er nog iedere avond iemand de lantaarnpalen inklom om ze aan te steken.

Translucent stond op het Mr. Visserplein, waar toeristen denken dat de stad ophoudt en waar Amsterdammers er alles aan doen om het plein af te snijden. Translucent nodigde voorbijgangers uit om letterlijk even stil te staan op het plein: door voor een moment te vergeten dat lantaarnpalen op het stroomnet zijn aangesloten en te fantaseren over hoe ze wellicht allemaal worden bewoond door een lichtbron die danst als een sprankelend vuurvliegje.

Knowledge Mile
Translucent stond tot 2020 aan de Knowledge Mile, de slimste straat van Nederland, die liep van het Amstelstation tot aan de Nieuwmarkt. Het project was een samenwerking tussen ArtechLAB Amsterdam en Citizen Data Lab van het Amsterdam Creative Industries Network (ACIN), een talent-, kennis- en businessnetwerk voor de creatieve industrie en ICT-sector.
ArtechLAB Amsterdam
 van de Breitner Academie initieert, bevordert en onderzoekt samenwerkingen tussen kunst, wetenschap en technologie in het onderwijs, het bedrijfsleven en de maatschappij en brengt deze in kaart. Citizen Data Lab richt zich op data-analyse voor citizen empowerment en maakt deel uit van Amsterdam Data Science, een samenwerkingsverband van HvA en UvA, VU, en het Centrum voor Wiskunde en Informatica. Labcoordinatoren Wouter Meys (Citizen Data Lab & docent Hogeschool van Amsterdam) en Michiel Koelink (ArtechLAB Amsterdam) begeleidden het project.

Amsterdam Light Festival
 

Delen