Amsterdam Light Festival 2018; Natuurlijk Licht


Het lichtkunstwerk van Meke Vrienten met de titel 'Natuurlijk Licht' bestaat uit een installatie van meer dan 40 alledaagse objecten. Het lijkt of ze toevallig op elkaar gestapeld zijn, als een hoop afgedankte apparaten. Het is een ode aan de lampen die zo’n belangrijk onderdeel vormen van het decor van ons dagelijks leven, waar we vaak onbewust aan voorbijgaan. Ze doen wel een beetje denken aan ‘readymades’, de alledaagse voorwerpen of producten die door kunstenaars aan het begin van de 20e eeuw als kunstobject werden gepresenteerd, zoals een urinoir, een fietswiel en een sneeuwschep.

Natuurlijk licht is een ode aan het licht dat ons omringt, zonder dat we ons daarvan bewust zijn door allerlei apparaten die oorspronkelijk helemaal niet bedoeld zijn als lamp. Denk maar eens aan het licht in je magnetron of aquarium thuis, de lampen in de koelkast en het koffiezetapparaat in het café, en de verlichte billboards en menukaarten langs de straat. Die onopvallende maar overal aanwezige verlichting helpt ons in ons dagelijks leven, maar verdringt ook steeds vaker het schijnsel van de zon, de maan en de sterren. Het vormt zo een nieuw 'Natuurlijk licht' dat ons omgeeft.

Natuurlijk Licht was te zien tijdens de 7e editie van het Amsterdam Light Festival in 2018 en op lichtfestival Bright Brussels

Zie ook Amsterdam Light Festival.

Kijk ook naar een interview met Meke op AT5.

Of bekijk het project

op de website van Meke!

Delen