Amsterdam Light Festival 2019

AD. EMPTY DOMINATION heet de bijdrage van studenten Maria Watjer, Jasmijn Pielkenrood en Wies Brand voor het Amsterdam Light Festival editie #8. 

Twee uitvergrote abri’s, lichtbakken die dienen voor buitenreclame, staan prominent op de steiger. De advertenties ontbreken; in plaats daarvan vallen de abri’s op door hun leegte en het harde witte licht dat ze uitstralen. Als je goed kijkt zie je dat het beeld subtiel verandert. Een zwarte balk beweegt langzaam in het scherm op een neer. De lay-outs van verschillende reclameposters worden zichtbaar. 

De contouren, blokken en kaders lichten op in het beeld, maar hun boodschap is verloren. Als een lege huls, onttrokken van zijn inhoud, is AD. Empty Domination een reactie op de schreeuwende reclames die het straatbeeld bepalen. Onderzoek toont aan dat mensen die onderweg zijn vaak een positieve instelling hebben, alert zijn, plannen maken en openstaan voor visuele communicatie. Bedrijven maken hier maar al te graag gebruik van, waardoor de openbare ruimte wordt gedomineerd door reclames en advertenties. De dagelijkse vloed aan verborgen boodschappen over hoe te leven of wat te denken, beheerst onze geest en zorgt voor een visuele overprikkeling.

Pielkenrood, Watjer en Brand maakten daarom een kunstwerk dat deze keten ontregelt en de ruimte domineert met een overweldigend niets. Het in een nieuw perspectief zetten van een alledaags object is iets waarmee Pielkenrood, Watjer en Brand graag mee experimenteren. Door de vorm en inhoud van de reclamezuilen aan te passen, hopen de kunstenaars dat voorbijgangers stil staan bij de grote invloed van reclamebeelden op hun leven. 

Zie ook: AmsterdamlLightFestival 

DSC 0141

foto's: Janus van den Eijnden

Delen