Amsterdam Light Festival 2022: To Merge

Op 1 december 2022 gingen de lichten aan en daarmee werd de 11e editie van het Amsterdam Light Festival geopend. Imagine Beyond neemt je mee in de wereld van de verbeelding. Dat de wereld om ons heen tijdelijk is en ineens helemaal anders kan zijn hebben we allen de afgelopen jaren wel ervaren. Juist dan - als alles om ons heen beweegt en niets meer vanzelfsprekend lijkt - hebben we de kracht van onze verbeelding nodig. 

To Merge
Voor editie #11 maakten Breitner studenten Priya Saktoe, Sorella Loman en Yoeki de Ruyter een lichtkunstwerk over de invloed van rivierkreeften in Amsterdam en Nederland. De kreeft is geïmporteerd en uitgezet door beroepsvissers en heeft zich voorgoed gevestigd in de Nederlandse wateren; de Amerikaanse rode rivierkreeft is een blijvertje. De biotoop waarin het beestje zich nu bevindt blijkt een utopie. Zie het als een (cultureel) assimilatie proces, culturen zullen blijven versmelten en zowel boven als onder water zal er een nieuwe samenleving ontstaan. Net als eerdere jaren is het kunstwerk te zien op de Schippersgracht tegenover het Centraal Station. De ontwikkeling van het kunstwerk was te volgen via Instagram en de foto's hieronder:

"Voor ons project waren we op zoek naar iets dat je niet kan zien, maar wel veel invloed heeft op onze omgeving. Wij kwamen uit bij de Amerikaanse rivierkreeft, een opmerkelijk beestje dat in de grachten van Amsterdam leeft."
Delen