Herinneringen laten bloeien - Niet zo duur in het Zuur

In 2021 mochten de studenten van de Breitner Academie gelukkig weer de straat op! De studenten zijn gevraagd om kennis te maken met het thema armoede en schuld in Amsterdam Noord en participatieve kunstprojecten te ontwikkelen (in samenwerking met het project Armen ineen van de Gemeente Amsterdam). Kerngebied van dit project was in de directe omgeving van de Academie, namelijk de Vogelbuurt en het IJplein.

In de beginfase werden de studenten uitgenodigd om zelf een invalshoek te kiezen om het thema te benaderen. Natuurlijk kan kunst moeilijke situaties in principe niet concreet verhelpen. Maar kunst kan helpen het thema op een ongebruikelijke en andere manier waar te nemen om zo nieuwe mogelijkheden van communicatie en verbinding met betrokkenen en bewoners te ontdekken.

Zo zijn er kritische projecten tot stand gekomen die bijvoorbeeld de dynamiek van het schulden maken en de hieraan gekoppelde ‘schuldindustrie’ hebben onderzocht (‘Schuld in beeld’ van M. Muris, I. van der Knaap, S. van Kastel, K. van der Vlugt). Maar ook dienstverlenende, troostende projecten zoals het vertalen van gekoesterde herinneringen in bloemen die op bijpassende locatie geplant worden (‘Vogelfiets’ van F. Kotten, K. van Baar, J. Terwisscha van Scheltinga). Bij ‘De kost van Noord’ (van C. Koppejan, N. de Bruijn, J. Post) zorgden weckpotten met kleurrijke melanges groente en fruit voor spannende ontmoetingen en het voorkomen van voedselverspilling.

De 11 hier getoonde projecten hebben op uiteenlopende, spannende en ongebruikelijke manieren het stedelijke en sociale ‘weefsel’ rondom een zwaar en uitdagend thema zichtbaar proberen te maken.

 

Delen