Ode aan de wijkiconen

‘Ode aan de Wijkiconen’ is een kunstproject waarbij ik vier belangrijke winkels in Amsterdam-Noord in het zonnetje heb gezet. De winkels hebben een prominente rol in de wijk en hebben een bredere rol dan alleen verkoop dan goederen of diensten. De winkels zijn wijkverbinders in Vogelbuurt. Daarom zijn winkels als deze enorm van belang. Hierdoor wilde ik als het ware een ‘ode' brengen aan deze wijkiconen.

Ode aan de wijkiconen is een absurde performance, waarbij ik iedere winkel zijn eigen mascotte gaf in de vorm van een hoofddeksel, in eigen bijpassend thema. Er werd een performance opgevoerd in Amsterdam-Noord waarbij de mascottes zich op een absurde manier bewogen door de wijk. De toeschouwer wist van niks en bleef in complete verwarring achter. Na de performance heb ik posters opgehangen in de etalages van de winkels, waardoor het achteraf voor de toeschouwers weer op zijn plek zou vallen.  

Het is dus een kunstproject voor de wijk en de winkels, maar ook met een knipoog naar de huidige reclamewereld. We gaan namelijk steeds gekkere dingen doen om de aandacht te trekken van de consument.

Iris de Vries

Locatie: Amsterdam Noord 
Materiaal: ijzer, papier-maché, acryl-verf

Delen