De totstandkoming en het resultaat

We begonnen dit project met een wens om meer protest. We gingen op zoek naar een manier om een neutraal protest te organiseren, maar kwamen tot de conclusie dat dit onmogelijk is. Je zegt altijd wat. Daarom hebben we besloten een platform te creëren waarop mensen zelf de boodschap kunnen invullen: de demonstratiedienst.

De demonstratiedienst plaatst een groot paneel op locatie. Op dat paneel is een menigte demonstranten verbeeld met lege protestborden. Het hoofd van één van de demonstranten is uitgezaagd. Deelnemers kunnen zelf leuzen of een eigen mening of boodschap op de borden schrijven en vervolgens plaats nemen achter het paneel. Ze steken hun hoofd door het gat en worden zo één met de menigte. Ze delen hun mening en hebben meteen een hele menigte achter zich staan. Hiermee wordt gerefereerd aan de Russische inmenging in de Amerikaanse verkiezingen, waarbij meningen verspreid werden waarvan het leek alsof deze gedeeld werden door een heleboel mensen, maar eigenlijk was het allemaal ‘fake’. Miranda en Annemijn kunnen, als medewerkers van de demonstratiedienst, deelnemers assisteren bij het nemen van een foto. Deze kan verspreid worden op onder andere Instagram en Facebook onder de hashtag #demonstratiedienst of #protestprovider. Zo haken ze in op de selfiecultuur. Verder zien ze de demonstratiedienst ook als een soort buurtonderzoek. De meningen die geuit worden op het paneel en verspreid worden op internet zullen anders zijn afhankelijk van de locatie. Het paneel zou geplaatst kunnen worden bij een kunstruimte, zoals nu het geval is, maar bijvoorbeeld ook in een achterbuurt of op een school.

We willen dit project doen omdat we mensen aan het denken willen zetten over de meningen die ze op het internet lezen. In hoeverre klopt het wat ik lees? Is dit echt of nep? Wordt deze mening daadwerkelijk door al deze mensen gedeeld? En is dat belangrijk? Waarom zou ik mijn mening verspreiden op het internet? Voor wie is dit interessant? En heeft het wel zin?

Samenwerkingspartner

Nieuw Dakota is een kunstruimte in Amsterdam Noord, op de voormalige NDSM-werf. Ze bieden een palet aan tentoonstellingen, projecten en publieksprogramma’s en ze exploreren samenwerkingen met lokale en (inter)nationale instellingen, kunstenaars en curatoren. Ze zoeken daarbij een verbinding met de openbare ruimte, het publiek en partners in de stad en in Amsterdam Noord in het bijzonder. De demonstratiedienst komt te staan op de tentoonstelling ‘Staat van de Straat’. De thematiek van deze tentoonstelling sluit goed aan op ons project.

Door: Miranda Kruijer en Annemijn Leguijt
zaterdag 19 mei 2018

Delen