Ode aan het Overzicht, een online expositie

In 2020 is er vanwege de pandemie alleen een digitale expositie geweest: Ode aan het overzicht, een virtuele expositie van opmerkelijke verzamelingen.

Wat hebben ‘Diamond painting’, knuffelberen op straat en citaten op cupcakes met elkaar gemeen? Ze zijn allen onderdeel van een virtuele expositie samengesteld door studenten van de Breitner Academie.  

Ode aan het overzicht
Het vak Kunst en Omgeving, waarbij juist sociale interactie een belangrijke rol speelt, wordt elk jaar afgesloten met een expositie en performances. Maar hoe zorg je voor interactie met je omgeving als je door een pandemie niet naar buiten mag? In samenwerking met ontwerper Davy Provo werd de atelierruimte van de Breitner Academie gedigitaliseerd en werd de digitale expositie Ode aan het overzicht samengesteld.

Bijzondere verzamelingen
In deze tentoonstelling tonen studenten verzamelingen die op een verassende en onverwachte manier nieuwe gemeenschappen en categorieën vormen. Zo is de verzameling ‘Custom Diamond Paintings’ te zien: schilderijen gemaakt van miniscule gekleurde steentjes die stuk voor stuk op zelfklevend canvas zijn geplakt. Hierbij draait het niet om de schilderijen zelf maar veel meer om de, soms ontroerende, verhalen van de makers.

Het verzamelen en categoriseren van de wereld om ons heen was een van de belangrijkste instrumenten van de verlichting om de wereld te begrijpen. In deze traditie zijn talloze collecties in grote en kleine musea met de meest uiteenlopende verzamelingen ontstaan. In het internettijdperk werd daar een nieuwe dimensie aan toegevoeg:; het verzamelen van- en conclusies trekken uit data. De dingen die ons omgeven en de manier hoe wij daarmee omgaan zeggen in toenemende mate iets over wie wij zijn. De verzamelingen zijn in gedrukte vorm gebundeld en individueel te bekijken als digitale publicaties: www.odeaanhetoverzicht.nl/

Met dank aan:
3D ontwerp: davyprovo.com
website:  www.nulelfzeven.nl

Delen