De kunst van hergebruik

Kringloopschilderijen in Museum Amsterdam Noord

Ik woon in Amsterdam Noord en wil met mijn expositie verschillende doelgroepen en ondernemers in dit deel van de hoofdstad bij elkaar brengen. Ik wil bezoekers laten kijken naar kunst en hun gedachten openen over vraagstukken die kunst, hergebruik en afval betreffen. Hiervoor maakte ik een selectie van kringloopschilderijen en gaf de werken een nieuw verhaal.

De omgeving

In de academie en ook bij een kringloopschilderij is het een serieuze vraag of materiaal als afval wordt afgedankt of dat er nog een kunstzinnige betekenis aan hangt. Wat gebeurt er met niet gesigneerd werk dat een nieuw verhaal en titel krijgt en daarna te zien is op een andere 'hoogwaardigere' locatie? Een selectie interessante schilderijen werd geschonken door kringloopbedrijf De Lokatie, net als de academie en het museum gehuisvest in het stadsdeel.

Ik voorzag ieder werk van een nieuwe museumbeschrijving maar de werken staan ook open voor eigen interpretatie die mag worden gedeeld. Het project is de uitwerking van mij voor het vak Kunst en Omgeving. Hiervoor was de opdracht een locatie in het stadsdeel Noord te zoeken die niet voor iedereen toegankelijk is. En om letterlijk een kennismaking met de buurt aan te gaan.

De totstandkoming en het restulaat

Het Museum stemde enthousiast mee met het project en was bereid om in het drukke programma wat te schuiven: “We hebben nog nooit zo snel ‘ja’ op een tentoonstelling gezegd". Als afsluiting van de expositie werd op zondag 29 mei (15:00 uur) een veiling georganiseerd voor wie graag een schilderij wilde aanschaffen, maar ook om tot een conclusie te komen over de nieuwe waarde van een kringloopschilderij. De opbrengst is naar een vergelijkbaar project tussen verschillende ondernemers, kunstenaars en de buurt gegaan. 

Rosanne Versteeg
Uitvoerdatum: 20 t/m 29 mei 2016
Locatie:Zamenhofstraat 28a, 1022 AD Amsterdam

Delen