Future & memories

Het gesprek met de onbekende

Ik vond een mysterieuze, verlaten plek in Amsterdam Noord. Een plek waar ik veel uitdagingen zag. De geheimzinnige sfeer die er hangt, heeft mij zodanig gegrepen, dat ik in één oogopslag wist: hier ga ik mijn project starten. Het gevoel dat er van alles gebeurd had kunnen zijn, maar ook dat er op het moment zelf van alles kan gebeuren. Met de gedachten over de herinneringen en de toekomst van deze plek, ben ik mijn project 'Future & Memories' gestart. Ik ben het gesprek aangegaan met iemand zonder de taal te gebruiken.

De omgeving

De huidige situatie van de plek is dat er veel willekeurige spullen staan die ooit door iemand geplaatst en gebruikt zijn. Ik kan niet achterhalen wat daar gebeurd is en wat de locatie ooit is geweest. Een plek zonder herinneringen en gebeurtenissen is naar mijn mening leeg en barst van de fantasieën.

De totstandkoming en het resultaat

Om de plek te ontdekken en te leren kennen heb ik een bijzondere daad verricht: ‘het diner’.  De mooi gedekte tafel staat in contrast met de locatie, waardoor een vervreemd beeld ontstaat. Met het diner heb ik de toevallige passant uitgedaagd deel te nemen aan het diner. Hierdoor kreeg de plek een andere lading en betekenis. Van het diner heb ik een registratie gemaakt. Niet alleen om het vast te leggen, maar ook om het onbekende te leren kennen. Voor mij is dit een communicatiemiddel geweest om voorzichtig het gesprek aan te gaan met het onbekende.

Het project was eenzaam. Ik voelde enkel de spanning om via deze ongewone en mysterieuze manier te communiceren met het onbekende. Deze spanning heb ik enkel met de toevallige passant die onderdeel werd van mijn project kunnen delen. Daardoor is het voor mij een bijzonder intiem en betekenisvol moment geweest. 

Jasmijn Kamsma
Uitvoerdatum: van april t/m mei 2016
Locatie: Gedempt hamerkanaal, Amsterdam noord (geheime locatie)

Delen