Memorial Blauwe Poort

Een gedenkdienst voor de gesloopte waterspeelplaats in 't Twiske

Toen ik in september voor het eerst sinds 14 jaar De Blauwe Poort weer terugzag, was ik ontzettend onder de indruk van hoe de natuur deze ooit zo bruisende plek had veranderd in een duistere, maar magische wereld. Ik wilde hier heel graag een soundscape maken met geluiden van spelende kinderen en stromend water om op die manier een bizar contrast te creëren. Helaas is de verlaten Blauwe Poort recentelijk helemaal met de grond gelijk gemaakt. Om te zorgen dat alle herinneringen aan de Blauwe Poort niet samen met de blauwe glijbanen ten onder gaan, heb ik een gedenktegel geplaatst en bezoekers aangespoord om hun herinneringen met mij te delen in ruil voor een echt restbrokje van de Blauwe Poort.

De omgeving

De Blauwe Poort is onderdeel van natuurgebied 't Twiske. Het ligt op het randje van Amsterdam, maar je hebt gelijk het gevoel dat je op het platteland bent.  

De totstandkoming en het resultaat

Toen ik aan dit project begon, met de intentie om een soundscape te maken, viel het me op dat er zo veel mensen mooie  herinneringen hebben aan De Blauwe Poort. Dit werd uiteindelijk het nieuwe thema van mijn project. Toen ik op de dag van de Memorial een stel ontmoette dat met een stralende blik vertelde dat hun kinderen hier lang geleden hebben leren fietsen, en ik ze blij kon maken met m'n ansichtkaart, wist ik dat m'n project geslaagd was! Ik hoop dat ik met dit poëtische gebaar, in de vorm van een blauwe stoeptegel, nog veel herinneringen naar de oppervlakte weet te halen.

Verena Hall
Uitvoerdatum: 04 juni 2016
Locatie: 't Twiske

Delen